Lieve Blancquaert krijgt Van Acker Prijs 2016

Lieve Blancquaert © BELGA

De Van Acker Stichting, opgericht om het gedachtegoed van ministers van Staat Achiel en Frank Van Acker levendig te houden, reikt haar tweejaarlijkse prijs uit aan fotografe en journaliste Lieve Blancquaert. Dat maakt de organisatie bekend.

Lieve Blancquaert werkte voor binnen- en buitenlandse kranten, maar verwierf vooral veel bekendheid met fotoboeken die ze samen met journaliste Annemie Struyf op de markt bracht, zoals “Mijn status is positief” (over aids in Afrika), “Insjallah mevrouw” (over Afghaanse vrouwen), “A la limite” (verhalen over leven en dood) en “Iemand” (over Zuid-Afrika).

Met de titels “Birth Day” en “Wedding Day”, over geboortes en huwelijksfeesten wereldwijd, maakte Blancquaert boeken, docu’s en tentoonstellingen. De fotografe werkte onder meer ook met dichter Erwin Mortier en maakt fotocampagnes voor Oxfam Fairtrade.

Engagement

De Stichting Van Acker koos Blancquaert als laureate omdat ze een hoog artistiek niveau kan combineren met een oprechte sociale bewogenheid. “Lieve heeft veel te vertellen, maar laat in de eerste plaats de beelden spreken”, klinkt het. “Registreren en observeren, niet (ver)oordelen. Bijna vanuit een soort oerinstinct, zoals ze zelf zegt. Haar werk getuigt dan ook van een grote integriteit en puurheid: het is geenszins koel of afstandelijk, maar evenmin vervalt ze in manipulerend sentiment. Een ware verademing in deze tijden van stuurloze sociale media die als botte beeldenstormers de mensen alles trachten op te spelden.”

Ook de toegankelijkheid van haar werkt trekt de aandacht. De prijs wordt op zondag 8 mei om 18.00 uur uitgereikt in de Stadshallen van het Brugse Belfort. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content