Leuvens museum M wint MuseumPrijs 2011

© Ilse Prinsen

Voor Brussel won het Museum voor Schone Kunsten van Elsene, voor Wallonië het Musée de l’Orfèvrerie in Seneffe.

“De jury bewondert de degelijke aanpak waarmee het nieuwe museum M werd voorbereid en er na amper twee jaar volledig ‘staat’. De diversiteit van de samenleving wordt weerspiegeld in de publiekswerking. Zo kunnen gezinnen aan de hand van het bijzonder mooi vormgegeven boekje ‘Vreemde vogels’ op ontdekkingstocht in M.”

“Ook de samenwerking met amateurkunstenaars en met andere partners in de stad zorgt ervoor dat M heel snel een cruciale plaats in het Leuvense cultureel landschap wist in te palmen. M is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en zet met ‘Rijk der zinnen’ een rondleiding op voor mensen met een visuele beperking”, aldus de jury van de MuseumPrijs 2011.

Brussel en Wallonië Voor Brussel koos de jury het Museum voor Schone Kunsten van Elsene als laureaat. “Het museum heeft de afgelopen jaren een bijzonder mooie evolutie doorgemaakt. Ook zet het bijzondere initiatieven op voor de scholen in de buurt en voor doven. Tijdens de zomer kunnen kinderen er terecht binnen het kader van ‘Vlieg!’. Tot slot is de jury benieuwd naar de komende tentoonstelling rond graffiti, die hoogstwaarschijnlijk een nieuw soort publiek naar het museum zal lokken.”

In Wallonië ging het Musée de l’orfèvrerie met de eer lopen. “Het museum van Seneffe wil een ontmoetingsplaats zijn voor alle kunstuitdrukkingen en bezienswaardigheden, van alle stijlen en uit alle perioden. Het slaagt met verve in die missie. Ook speelt het museum perfect in op de wisselwerking tussen de geschiedenis van de plek, de architectuur, het park en de expo’s”, luidt het juryrapport.

Publieksprijs en kinderjury

Elke laureaat van de MuseumPrijs krijgt 10.000 euro. Daarnaast is er per gewest ook een publieksprijs, die goed is voor 2.500 euro. Voor Vlaanderen ging het Leuvense museum M ook met deze prijs aan de haal. In Brussel koos het publiek voor het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsmacht, in Wallonië ging de eer naar het Musée des Arts Contemporains (MAC’s) op de site van Le Grand-Hornu.

Ook de jongste bezoekers mogen telkens hun stem uitbrengen. Dit jaar koos de kinderjury koos voor het Gentse Museum voor Schone Kunsten, het Brusselse Museum van de Molen en de Voeding en het Maison des Géants in Aat.

Grappige filmpjes

Al voor de zesde keer reiken het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en het advocatenkantoor Linklaters de MuseumPrijs samen uit. De prijs wil musea aanzetten om hun toegankelijkheid te verbeteren en in te zetten op nieuwe doelgroepen zoals kinderen, jongeren en kansarmen.

Aangezien Cinematek vorig jaar de MuseumPrijs voor Brussel won, speelde het filmmuseum voor deze editie gastheer. Het publiek kreeg dan ook enkele grappige fragmenten, zoals een filmpje over een pompoenenrace en een filmpje over een wedstrijdje slagroomtaart eten, uit hun rijke archief mét live pianomuziek voorgeschoteld.

Elien Haentjens

Deze week vindt u in het Knackpakket een gratis ticket voor de tentoonstelling ‘Een romantische kijk’ in het Leuvense museum M. Het ticket is één van de cultuurvoordelen (totale waarde: 25 euro) die deze week gratis in het magazine Knack Extra Zomert zitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content