Kunstroute langs kloppend hart Borgerhout

Borger, een project van hedendaagse galerijen en kunstplatforms in het noorden van Antwerpen, is aan zijn tweede editie toe. Een tocht langs enkele adresjes en nieuwe tentoonstellingen in Borgerhout.

Borger is aan zijn tweede editie toe. De samenwerking van vijftien hedendaagse galerijen en kunstplatforms in het noorden van Antwerpen zette afgelopen vrijdag met een route verschillende nocturnes, vernissages en finissages in de verf. Wij deden een ingekorte tocht langs verschillende adresjes in Borgerhout waar u deze periode de nieuwe tentoonstellingen kan bewonderen.

Zeno X Gallery
Godtsstraat 15, Borgerhout (nummer 1 op de route)
Vlakbij de Turnhoutsebaan en toch meteen een rustpunt. De bekende Zeno X Gallery is verhuisd van het dure en hippe Zuid naar een charmant straat in Borgerhout. De galerij steekt nochtans af tegenover de bescheiden straat: een grote, imposante tentoonstellingsruimte die de werken tot zijn recht doet komen. “Het is onze eerste tentoonstelling sinds de verhuis”, vertelt medewerkster Benedicte Goesaert. Kunstenaars Johannes Kahrs en Susan Hartnett hebben de eer de witte muren te ontmaagden. Voor de Duitse schilder Kahrs is het de zevende samenwerking met de galerij. Een nieuwe ontdekking is de Amerikaanse kunstenares Susan Hartnett.

Waarom Zeno X van Zuid naar Noord trokken? “We hadden hier al een expositieruimte en nu konden we een aansluitend pand aankopen. Een kans die je maar één keer krijgt.” Voor de Zeno X Gallery is het de eerste keer dat ze meedoen aan Borger met een nocturne. “Het is een heel interessant initiatief om de jonge dynamiek aan te moedigen”, zegt Benedicte. “Ook om te tonen dat het hier een levendige buurt is en om de plek aan een groot publiek te leren kennen.”

De tentoonstelling van Johannes Kahrs en Susan Hartnett loopt nog tot 22 februari.

The Bries Space
Stenenbrug 15, Borgerhout (nummer 2 op de route)
In de Stenenbrug pal aan de Turnhoutsebaan valt er één gebouw op. Tussen de met klimop begroeide gevel staat in het groot The Bries Space op het etalageraam. Er is weinig dat hier niet kan: zowel strips als schilderkunst, performances en animatie huizen hier. “The Bries Space is geen officiële galerij maar brengt kunst met een knipoog”, vertelt Ria Schulpen, medebezieler van de frisse exporuimte.

Tot 1 februari is er werk te zien van Eric Lambé en Serpil Kalak. “Het werk van Eric Lambé bevindt zich op de grens tussen strip en kunst”, zegt Ria. “Het werk van Serpil Palak is iets helemaal anders. Zij heeft een installatie gemaakt. Het is een poëtische en grafische reconstructie van het huis van haar grootouders in Turkije waar zij enkele jaren woonde.”

Met deze tentoonstellingen neemt The Bries Space voor de tweede keer deel aan Borger. “Het initiatief duidt op een dynamiek in Borgerhout”, vindt Ria. “Ik denk dat het geheel van galerijen de individuele stukken zelfs sterker maakt.” Maar wat maakt deze samenwerking op het Noord nu net uniek? “Ik denk dat de samenwerking van galerijen op het Zuid iets traditioneler is”, zegt Ria. “Hier is alles jonger en alternatiever, hier wordt meer gedurfd.”

De tentoonstelling van Serpil Kalak en Eric Lambé loopt nog tot 1 februari.

Base Alpha Gallery
Kattenberg 12, Borgerhout (nummer 3 op de route)

De Base-Alpha Gallery wil de individuele artistieke capaciteiten van de kunstenaar laten primeren op trends of commercialisatie. De galerij wil vooral talent van eigen bodem een platform geven. Op dit moment toont de galerij werk van Lieven Segers, een Antwerps kunstenaar. “Lieven Segers zit op het scherp tussen humor en tragedie”, vertelt bezieler Bart Vanderbiesen. “De werken die je hier kan zien zijn ontstaan vanuit zijn schetsboek dat hij dit jaar vol tekende, bewerkt met eigen fotomateriaal. Het resultaat is een verzameling van 50 unieke prints.”

De galerij, die sinds 2007 haar plaats heeft veroverd in Borgerhout, is één van de stuwende krachten achter Borger. “Borger verlaagt de drempel en creëert dynamiek”, zegt Bart Vanderbiesen. “Er zijn het laatste jaar heel wat galerijen naar hier gekomen en er leeft echt een artistieke en jonge sfeer.”

De tentoonstelling van Lieven Segers loopt nog tot 1 maart.

Stilll gallery
Laar 12, Borgerhout (nummer vier op de route)
Op een steenworp van de Base Alpha Gallery ligt de stilll gallery van Thierry Vandenbussche en Rudy Morren. De nieuwe en jonge galerij toont werk van kunstenaars die fotografie als medium gebruiken in hun werk. Zowel sculpturen, schilderkunst, video als performance vanuit een fotografisch standpunt vinden hun plaats in de stilll gallery. Nu is er werk te zien van Emmeline de Mooij en Adriaan Mellegers.

“Met Emmeline heb ik al een paar keer samengewerkt”, vertelt Thierry Vandenbussche. “Toen ik haar werk zag, was het meteen een coup de foudre.” Hoe de kunstenaars hun werk zelf omschrijven? “Het is niet zoals je kunst meestal ervaart als werken aan de muur waarvoor je respect moet hebben”, zegt Emmeline. “Ik voeg ook performance toe aan mijn werk, zoals voor de opening. Niet alleen het koude object speelt een rol maar ook de fysieke aanwezigheid van de performer en het publiek.”

Hun werk werd ook al in Praag getoond in een veel grotere ruimte. “Maar deze locatie is fantastisch”, zeg Adriaan. “De ruimte in Praag was vier keer zo groot. Het is interessant om de invloed van de schaal van de ruimte te zien op het werk. Dit is een heel andere dimensie, de werken worden plots veel groter hier.” Galerijhouder Thierry Vandenbussche is één van de initiatiefnemers van Borger. “We kunnen hiermee aantonen dat er hier veel aan de hand is”, zegt hij.

De tentoonstelling van Emmeline de Mooij en Adriaan Mellegers loopt nog tot 8 maart.

Heimat

Heimat heeft een unieke formule. Het multidisciplinair ontwerpbureau heeft uiteenlopende projecten als inrichtingen van privéwoningen, museumshops tot scenografie en installatiekunst. Hier komen zowel kunstenaars, grafici als architecten over de vloer. “We zijn zowel een designbureau als een galerijruimte”, vertelt oprichter Pieter Boons.

“Voor Borger is er op dit moment in onze galerijruimte werk te zien van Manor Grunewald, een Belgische kunstenaar. Het is zeker de moeite om langs te komen. Zo zal er een sculptuur van hem voor de eerste keer in België te zien zijn.” Pieter Boons is enthousiast over de samenwerking met Borger. “Veel galerijen kenden elkaar al wel”, zegt hij. “Maar het is echt positief om onze samenwerking in de verf te zetten en zo een groot publiek aan te spreken.”

De tentoonstelling van Manor Grunewald loopt nog tot 9 maart.

Pop-up galerij Dirk Eelen
Goldwood Interiors, Offerandestraat 1, Borgerhout (nummer 7 op de route)

Ook tijdelijke projecten springen mee op de kar van Borger. De gloednieuwe interieur-en designwinkel Goldwood stelt werk tentoon van schilder Dirk Eelen. De reeks Random Memories – waarmee hij in oktober de Prijs Piet Staut kreeg – is gebaseerd op een reeks 8 mm-filmpjes die de kunstenaar vond op de rommelmarkt. “Wat mij meteen opviel was de herkenbaarheid, zeker voor mijn generatie”, vertelt Dirk Eelen.

De schilderijenreeks krijgt een mooie ruime plaats in de winkel met veel licht. “Ik heb zelf voorgesteld aan de eigenaars om mijn werk hier tentoon te stellen”, zegt Dirk. “Via een vriend van mij ontdekte ik deze vintage meubelzaak die de perfecte locatie bleek te zijn voor mijn werk. En de eigenaars geloofden ook meteen dat dit wel kon werken.” Hij is blij dat zijn tentoonstelling meedoet aan Borger. Hij had al van de vorige editie gehoord en vond het interessant. Uit een bezoekje bij Thierry Vandenbussche van stilll gallery bleek hun wederzijds enthousiasme.”Hoe meer man er meedoet, hoe toffer het initiatief.”

De tentoonstelling van Dirk Eelen loopt nog tot 15 februari.

Hole of the fox
Bloemstraat 24, Borgerhout (nummer 10 op de route)
Vanaf de poort van de galerij staren twee sluwe vossenogen je aan. Welkom in Hole Of The Fox, een niet-traditionele galerij voor opkomende artiesten. “Deze ruimte is oorspronkelijk mijn atelier”, vertelt Benny Van den Meulengracht-Vrancx. “Door mijn stageproject hier te laten zien zag ik het potentieel om dit als tentoonstellingsruimte te gebruiken. Nu maak ik de switch tussen persoonlijke praktijk en het tonen van de praktijk van anderen.” Dat werk van anderen wordt nu ingevuld door Shana Teugels, een juweelontwerpster.

“Wat ik heel knap vind aan haar werk is dat haar juwelen heel hard afstappen van het conventionele juweel”, vertelt Benny. “Ze zoekt andere materialen en een andere beeldtaal. De functionaliteit van de juwelen gaan een beetje verloren neigen naar een kunstobject.” De sterkte van Borger is voor hem dat de krachten gebundeld worden. “Het is gewoon schoner als je eerlijk bent, anderen bij uw project betrekt en iets geeft aan de mensen.”

De tentoonstelling van Shana Teugels is nog te zien op 29 en 30 januari en 1 en 2 februari. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content