Kunstproject HABITAT palmt Antwerpse Luchtbal in

© Sven van Baarle

De wijk Luchtbal verandert binnenkort ingrijpend. Het project HABITAT wil die transformatie in de kijker plaatsen.

Gedurende de maand mei hebben acht (inter)nationale kunstenaars elk een appartement in het leegstaande gebouw aan de Manchesterlaan ingenomen. Ze mochten er hun ‘habitat’ van maken. Tot 4 juli kan het publiek het resultaat ontdekken.

Opdracht was om hun idee van ‘wonen’ uit te drukken in de lege ruimtes. Van een intieme privéplek moesten ze dus een publieke ruimte maken. Zo balanceert het werk van Unfold, het Belgische duo Claire Warnier en Dries Verbruggen, op de grens tussen kunst en design. Hun keramiekprinter ‘L’artisan electronique’ maakte onlangs deel uit van de tentoonstelling ‘Design by Performance’ in Z33. In die context stond ze ook op de meubelbeurs in Milaan.

Ook het werk van Ton Matton bevindt zich op de kruising tussen design, maatschappij-denken, ecologische stadsplanning en activisme. Met Mattonoffice bedenkt hij klimaatmachines waarmee hij naar andere manieren voor de inrichting van de openbare ruimte zoekt. Tegelijk zoekt hij naar relaties tussen het traditionele plattelandsleven en de huidige megastadleefstijl. In zijn visie kunnen rijstvelden bijvoorbeeld in een bad groeien.

Het curatorschap is in handen van Bruno Herzeele. Naast de kunst in de appartementen vinden er nog tal van activiteiten plaats. Van door buurtbewoners begeleide wandelingen over een volkskeuken in een theatrale setting tot de gelegenheidsbar ‘In de Luchtbel’.

Elien Haentjens

HABITAT, tot 4 juli in de Antwerpse wijk Luchtbal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content