Kunstensubsidies zijn hefboom met grote impact (VTi)

© Belga

Volgens het Vlaams Theater Instituut zorgen de subsidies voor heel wat extra inkomsten.

Als de Vlaamse overheid één euro in de kunstensector investeert, dan betalen kunstenorganisaties 1,25 euro uit aan hun medewerkers. Dat is de boodschap van het Vlaams Theater Instituut (VTi), het steunpunt voor de podiumkunsten, in een veldanalyse die het VTi samen met BAM (Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst), Muziekcentrum Vlaanderen en het Vlaams Architectuurinstituut opstelde. “De analyse toont duidelijk aan dat de ondersteuning geen infuus is, maar een hefboom met een grote economische impact”, luidt het. Maandag wordt in het Vlaams Parlement het startschot gegeven voor de nieuwe structurele subsidieronde voor de periode 2013-2016. “Een groot aandeel van de kunstensubsidies vloeit via sociale bijdragen onmiddellijk terug naar de schatkist”, luidt de analyse. Bovendien blijkt dat de subsidies van de Vlaamse overheid 40 pct uitmaken van de totale inkomsten van de organisaties uit het Kunstendecreet. “Dankzij de Vlaamse subsidies kunnen ze heel wat extra inkomsten genereren uit hun economische bedrijvigheid.”

Voor de twee onderzochte jaren, 2007 en 2008, staat tegenover een structurele subsidie van 86 tot 89 miljoen euro een totale opbrengst van 220 tot 229 miljoen euro, zo blijkt uit een gezamenlijke veldanalyse van verschillende kunstensteunpunten.

Geen terugverdieneffect

Een afbouw van de subsidies met het oog op een dynamisch podiumkunstenlandschap is niet aan de orde, stelt het VTi. “Ook al worden veel inkomsten gegenereerd, uit economisch onderzoek blijkt tegelijk dat bij ‘complexe culturele diensten’ nooit sprake zal zijn van een terugverdieneffect.”

De kunstensteunpunten presenteren hun veldanalyses maandag in het Vlaams Parlement. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege zal er het strategisch kader toelichten voor de volgende beoordelings- en beslissingronde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content