Krijgt Louis Tobback het hedendaagse kunstvirus te pakken?

© Sammy Ben Yakoub

Zo’n 800 jongeren probeerden Louis Tobback met het virus te besmetten in het Leuvense museum M.

In het Leuvense museum M hebben 800 jongeren het startschot gegeven van ‘Virus’, een tentoonstelling met hun eigen werk op drie plekken in de Leuvense binnenstad.

Die expo is het resultaat van een breder cultuurproject, waarbinnen de jongeren zich de afgelopen zes maanden in het werk van de Portugese kunstenaar Pedro Cabrita Reis verdiepten. Zo trok een Virusteam naar het atelier van de kunstenaar in Lissabon en zochten ze naar aanknopingspunten tussen hun leefwereld en die van de kunstenaar.

Op de Virusdag palmden de jongeren het hele museum in. Ze gaven voor elkaar rondleidingen in de tentoonstelling van Cabrita Reis, stelden hun eigen kunstwerken tentoon en maakten muziek in het museum. En ze probeerden Louis Tobback te besmetten met het virus van de hedendaagse kunst. Knack.be sprak na afloop met de Leuvense burgemeester.

Was het een vruchtbaar debat?

Tobback: “Het was bijzonder aangenaam en ik ben nog verbaasd over het succes. De 800 leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs hebben een bijzonder positieve indruk op mij gemaakt. Ik heb geprobeerd om hen te doen twijfelen aan de merites van de conceptuele kunst, maar ik weet niet of ik in mijn opzet geslaagd ben. Misschien vinden ze me ouderwets, maar ik hoop dat ik hen aan het denken gezet heb. Want ik wilde hen vooral duidelijk maken dat niet elke charlatan een kunstenaar is. Net zoals niet elke charlatan een politicus is.”

Heeft het virus u dan nu ook te pakken?

Tobback: “Als je conceptuele kunst als een virus beschouwt, wel dan hoort het wat mij betreft bij de te bestrijden ziekten. Zo’n virus krijg je beter niet. Ik wil geen kruistocht tegen de conceptuele kunst voeren, maar volgens mij zijn 95% van de conceptuele kunstenaars bluffers die iedereen om de tuin leiden. Al zijn er natuurlijk ook kunstenaars die wel degelijk baanbrekend werk leveren.”

En is er hedendaagse kunst die u wel geslaagd vindt?

Tobback: “Absoluut, want gelukkig is niet alle hedendaagse kunst conceptuele kunst. Zo vind ik bijvoorbeeld de kever van Jan Fabre op het Ladeuzeplein en de werken van Luc Tuymans zeker geslaagd. Al ga ik er ook niet voor op mijn knieën vallen.”

Is het belangrijk om jongeren in contact te brengen met hedendaagse kunst? Tobback: “Ik vind het bewonderenswaardig dat M hier zoveel jongeren weet samen te brengen en hen actief laat deelnemen. Bovendien sta ik versteld van het niveau van de door de jongeren gecreëerde werken. Zo had ik het geluk om helemaal op het einde van de expo het werk te mogen zien van een jongen uit de technische afdeling van het Redingenhof, die zich helemaal had laten inspireren door Pedro Cabrita Reis.”

En dus speelde de burgemeester in zijn typische stijl de bal meteen terug naar de jongeren: “Wie van de bezoekers zou kunnen zeggen dat dit werk niet van Reis zelf is?”

Elien Haentjens

‘One after another, a few silent steps’, tot 22 mei in het Leuvense museum M.

‘Virus’, tot 20 april in de Sint-Michielskerk, in de bibliotheek Tweebronnen en in museum M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content