Koninklijk Legermuseum zet expo in straten Kinshasa op

© KLM-MRA

De expo van het Koninklijk Legermuseum toont het leven van de soldaten tijdens hun Afrikaanse veldtochten.

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo trekt het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis naar Kinshasa met een tentoonstelling over de Openbare Weermacht. Dat meldt het Koninklijk Legermuseum (KLM) in een persbericht.

Zesendertig rolpanelen zullen in de straten van de Congolese hoofdstad worden opgesteld. Het vertrekpunt van de panelen zijn specifieke straatnamen in Kinshasa. “Deze straatnamen zijn koloniale erfstukken en verwijzen naar campagnes van de Openbare Weermacht”, zegt het Koninklijk Legermuseum.

De tentoonstelling toont het leven van de soldaten tijdens hun Afrikaanse veldtochten. Talloze teksten en illustraties vertellen over het kamp, de familiale omstandigheden, de talen, de opleidingen, de eetgewoonten en de straffen. Ook de band tussen Congolese en Belgische strijders komt aan bod.

De tentoonstelling in Kinshasa loopt parallel met de nieuwe tentoonstelling ‘Lisolo Na Bisu. De Congolese soldaat van de Openbare Weermacht’ in het KLM in Brussel. In die expositie, die tot 31 oktober 2010 loopt en gratis te bezoeken is, zijn onder meer het Verdrag van Berlijn, de onafhankelijkheidsakte ondertekend op 30 juni 1960, en het witte uniform dat Koning Boudewijn die dag droeg, te bewonderen.

‘Lisolo Na Bisu’, tot 31 oktober 2010 in het Koninklijk Legermuseum van Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content