Koen Vanmechelen lanceert Biënnale-kip en universiteit

© Koen Vanmechelen

Op de Biënnale van Venetië lanceert Koen Vanmechelen zijn 15e kippengeneratie en zijn Open University of Diversity (OpUnDi).

In het kader van de Biënnale van Venetië presenteert kunstenaar Koen Vanmechelen de Mechelse Fayoumi. Deze kip, die een kruising is van de 14e generatie van zijn Cosmopolitan Chicken Project (CCP) en de Egyptische Fayoumi, zal op de Biënnale het levenslicht zien. Voor zijn CCP kruist Vanmechelen al meer dan tien jaar kippen uit verschillende landen. Centraal thema is de bioculturele diversiteit.

Voor zijn ‘Nato a Venezia’ koos Vanmechelen voor het Palazzo Loredan, de historische zetel van het Instituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti. Voor de gelegenheid staat de buste van een kip tussen het 62-koppige Panteon Veneto, een collectie bustes van belangrijke Venetiaanse personaliteiten.

In de bibliotheek van het Palazzo Loredan staat een incubator. Daar zal in november de nieuwe kip geboren worden. Op twee beeldschermen is in aangrenzende kamers zijn zowel beelden van de pasgeboren kuikens als van de twee ouders van de Mechelse Fayoumi te zien.

Start universiteit Daarnaast worden in het kader van de expo drie wetenschappelijke onderzoeken rond diversiteit uitgevoerd. Deze projecten vormen meteen de concrete start van de Open University of Diversity (OpUnDi), die biologische en culturele diversiteit wil onderzoeken.

Zo onderzoekt kunsthistoricus Ines Dewulf het maatschappelijke draagvlak en de consequenties van de CCP-filosofie onderzoeken, onderzoeken Piet Stinissen en Jean Manca de biologische en genetische diversiteit door een studie van de gezichtssymmetrie bij de bezoekers en onderzoeken biologen Tom Artois en Natalie Beenaerts de gelijkenissen en verschillen tussen platwormen in Venetië en in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Elien Haentjens Koen Vanmechelen in gesprek met curator Peter Noever:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nato a Venezia, tot 27 november in het Palazzo Loredan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content