Kleurrijke mars op Oostende zet Ensor in de kijker

© EPA

De ‘Mars op Oostende’ moet een bonte parade vol ritme, kleur, klank en beweging worden.

Het moet een bonte parade worden vol ritme, kleur, klank en beweging met een finale op het strand aan het Kursaal. Op 6 november eert Oostende schilder James Ensor, die 150 jaar geleden werd geboren. Het initiatief gaat uit van het kunstencentrum Vrijstaat O.

Vrijstaat O haalde de mosterd voor haar initiatief bij de Brusselse Zinneke Parade. De ‘Mars op Oostende’ start op 6 november om 15 uur op verschillende locaties in het stadscentrum.

Elke deelstoet staat voor een stadswijk. De deelstoeten worden telkens rond een thema in Ensors werk opgebouwd: de zee, carnaval, liefde, de dood, lachen met de macht, de dierenwereld en bijbelse taferelen. Ook onderweg beelden ze Ensoriaanse taferelen uit. Om 16.15 uur worden ze op het strand aan het Casino Kursaal verwacht.

De optocht met enkele honderden figuranten wordt geregisseerd door Oostendenaar Dirk Opstaele. Hij is artistiek leider van de Brusselse theatergroep Ensemble Leporello. Voor de mars bedacht hij een wervelend loopje en een liedje om te scanderen.

Mars op Oostende, op 6 november in Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content