Kamagurka breit vervolg aan Brugge Centraal

Na Luc Tuymans mag Kamagurka in Brugge een groot evenement rond hedendaagse kunst samenstellen.

Van april tot juni 2012 pakt Brugge opnieuw uit met een festival rond hedendaagse kunst. Na Luc Tuymans heeft de stad Kamagurka aangesteld als curator.

De Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) vroeg Kamagurka. “Hij bleek heel enthousiast. Hij is West-Vlaming, hij woont opnieuw in Brugge en hij is onze stad zeer genegen. Hij is niet alleen een cartoonist en stand-upcomedian, maar hij is ook een bevlogen hedendaagse kunstenaar”, stelt Moenaert in De Standaard.

Kamagurka presenteert eigen werk, maar kiest ook een aantal hedendaagse artiesten. Bovendien komt er een tentoonstelling van Marcel Duchamp. “Hij hield zich in het grensgebied op. Hij maakte cartoons, hij schilderde, hij maakte readymades, hij heeft zich een tijdlang verdiept in schaken en ga zo maar door. Dat vind ik heel boeiend.”

Druk cultuurjaar

Hoewel de namen van de kunstenaars nog niet vaststaan, is er wel al duidelijkheid over de locaties. “Alles zal geconcentreerd zijn in de Garemijnzaal van het Brugse Belfort en het Arentshuis langs de Dijver. Daarbij komen nog verscheidene andere locaties, maar het zal de bedoeling zijn dat je alles in één dag kunt bezoeken”, stelt Kamagurka.

Volgens Kamagurka heeft Brugge dergelijke hedendaagse projecten nodig. “De stad is rijk aan historische schone kunsten, maar zo’n hedendaags project is ook levensnoodzakelijk.”

Met dit project in Brugge belooft 2012 een nog drukker cultuurjaar te worden dan het al was. Gent pakt uit met Track, aan zee vindt een nieuwe editie van Beaufort plaats, Limburg is gastregio voor Manifesta 9 en ook de vijfjaarlijkse Documenta staat – weliswaar net over de landsgrenzen in Kassel – opnieuw op het programma.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content