Kabinet Van Rompuy aangekleed als Wunderkammer

De president van Europa wil België aan de wereld tonen via een selectie actuele, Belgische kunst.

Om België aan de wereld te tonen en een frisse wind door zijn kantoor te laten waaien heeft Herman Van Rompuy besloten om zich te omringen met Belgische actuele kunst.

Jan Boelen van het Hasseltse huis voor actuele kunst Z33 kreeg de opdracht om de tentoonstelling samen te stellen. “Ik heb het woord ‘kabinet’ vrij letterlijk genomen in mijn concept. Ook de titel, ‘Cabinet of Curiosities from Belgium for Europe’, speelt daar op in”, stelt Boelen.

De tentoonstelling vormt dus een hedendaags kunstkabinet, een verwijzing naar de zogenaamde Wunderkammer ofte het eerste museum. In die Wunderkammer, die vroeger vaak in kastelen en landhuizen voorkwam, werden de geschenken van de gasten bewaard en tentoongesteld.

Drie landsdelen

“Voor deze 21ste-eeuwse wonderkamer hebben Belgische hedendaagse kunstcollecties uit de drie landsdelen werk uitgeleend. Op die manier wil de tentoonstelling een representatief beeld van de hedendaagse Belgische kunst bieden aan de talrijke vertegenwoordigers van over de hele wereld die bij Van Rompuy over de vloer komen”, stelt Boelen.

Naast de bestaande werken uit de collecties zijn er drie werken speciaal voor deze tentoonstelling, die tot 31 augustus 2011 loopt, gemaakt. Zo sieren werken van Piet Stockmans en Fred Eerdekens het kantoor van Van Rompuy zelf en creëerde Studio Job in samenwerking met kristallerie Val Saint Lambert zijn ‘Piece for Peace’ voor de centrepiece van het kabinet.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content