Internationale topfotograaf Jeff Wall stelt tentoon in Bozar

© Kirsten de Graaf - Rotterdam Dialoges: The artists - Witte de With, 2009

Door zijn eigen werk te combineren met zijn inspiratiebronnen gunt Jeff Wall de toeschouwers uitzonderlijk een blik in zijn universum.

De komst van de Canadese kunstenaar Jeff Wall (Vancouver, 1946) naar België is een event dat niet onopgemerkt zal blijven. Hij behoort tot de top van de internationale fotoscène met zijn monumentale beelden die in lichtkasten worden gepresenteerd.

Zijn oeuvre is nauw verwant met schilderkunst, omdat hij in zijn foto’s taferelen opbouwt die in hoge mate geënsceneerd zijn. Hij heeft daarvoor een hele équipe medewerkers ter beschikking die instaan voor belichting, casting en technische bijstand. Veel van zijn beelden refereren naar de kunstgeschiedenis en naar het filosofisch probleem van de voorstelling.

Zijn ideeën over fotografie en zijn thema’s zijn divers en uiteenlopend. Het minimalisme, de relatie tot de schaal, de historische fotografie zowel als de conceptuele en postconceptuele richtingen, de literatuur en de documentaire fotografie. Hij heeft het allemaal bestudeerd en er zijn artistieke lessen uit getrokken.

Ongewoon

Om dat te illustreren zien we in Bozar een twintigtal eigen werken van 1970 tot vandaag gepresenteerd in verband met het werk van andere kunstenaars, zowel schilders als fotografen, conceptuelen en jongeren.

Zo kwam een dialoog tot stand met werken die hem direct of indirect beïnvloed hebben en die mee de context bepaalden waarin zijn denken en oeuvre zich konden ontwikkelen. Dat een kunstenaar zijn oeuvre toont met de bronnen waaruit het ontstaan is, is ongewoon.

Ludo Bekkers

Jeff Wall, The Crooked Pad, tot 11 september in de Brussel se Bozar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content