Ieperse tentoonstelling herdenkt Chinese arbeiders WOI

Met ‘Sjouwers voor de Oorlog’ wil het In Flanders Fields Museum de Chinese arbeiders, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in ons land werkten, herdenken.

Met de tentoonstelling ‘Sjouwers voor de Oorlog’ wil het In Flanders Fields Museum in Ieper de Chinese arbeiders, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in ons land werkten, herdenken.

“Bij het grote publiek is het weinig bekend dat vanaf 1916 ongeveer 140.000 Chinese arbeiders naar West-Europa kwamen. Ze bleven tot 1920 in België en Noord-Frankrijk”, zegt Dominiek Dendooven, wetenschappelijk medewerker bij het museum.

De Chinezen verrichten hard labeur achter het front en dat eindigde niet met de Wapenstilstand. Tot begin 1920 werden de Oosterse werklui ingezet om puin en munitie te ruimen en om doden te begraven. In Flanders Fields hoopt dan ook dat de tentoonstelling de naarstige werkers “aan de vergetelheid ontrukt”.

‘De Grote Oorlog Herdacht’

De expo is de openingstentoonstelling van het grensoverschrijdende Europese samenwerkingsproject ‘De Grote Oorlog Herdacht’. Dat brengt tot en met 2012 initiatieven en projecten rond WOI langs het westelijke front, van West-Vlaanderen tot op de Chemin des Dames in Frankrijk, samen.

‘Sjouwers voor de Oorlog’ is de vijfde tweejaarlijkse zomertentoonstelling van het Ieperse museum. Het is tevens de laatste expo die er zal plaatsvinden voor de renovatie van het museum in 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content