Idrissi lanceert voorstel om kunst te kopen op afbetaling

© Dagmara Pater op AFF

Via de Vlaamse kunstkoopregeling van Yamila Idrissi (sp.a) zouden particulieren kunst kunnen kopen op afbetaling.

Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (sp.a) pleit voor een Vlaamse kunstkoopregeling. Op die manier zouden particulieren een kunstwerk op afbetaling kunnen kopen zonder rente te moeten betalen. Zo kunnen mensen makkelijker een kunstwerk kopen en wordt de kunstmarkt versterkt. Idrissi heeft het idee in een voorstel van decreet gegoten dat ze binnenkort wil indienen in het Vlaams parlement.

Rond het kopen van kunst bestaan nog wat drempels en taboes. Vaak hebben mensen bijvoorbeeld niet het nodige geld om kunst te kopen. Met de kunstkoopregeling kunnen particulieren op afbetaling een kunstwerk kopen bij een aantal geselecteerde galerijen zonder dat ze rente moeten betalen. De rente wordt opgevangen door een afspraak tussen de overheid en een kredietinstelling.

Open geest

Volgens Idrissi heeft de maatregel succes in Nederland. Zij pleit daarom voor een variant in Vlaanderen. Volgens haar kan de regeling de aankoop van kunst toegankelijker maken voor meer mensen, de belangstelling voor hedendaagse kunst vergroten en zowel de creatieve economie als de jonge kunstenaars een duwtje in de rug geven.

“Wie vaak met kunst geconfronteerd wordt, leert ook met een open kritische geest te kijken en wordt zelf gestimuleerd om creatief te zijn”, besluit Idrissi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content