Hoe moeten musea er in de 21e eeuw uitzien?

© Planungsgruppe Masterplan Berlin

Via 29 projecten schetst de expo in het KMSKA een beeld van de hedendaagse museumarchitectuur.

De Antwerpse culturele wereld is volop in beweging. Begin oktober opende de nieuwe vleugel van deSingel van Stéphane Beel Architecten de deuren, half mei volgt de langverwachte opening van het Museum Aan de Stroom op het Eilandje. En ook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) sluit binnenkort de deuren voor een grondige renovatie. Daarom achtten enkele Antwerpse partners, namelijk Musea stad Antwerpen, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) en het KMSKA de tijd rijp om de belangrijkste trends in hedendaagse museumarchitectuur te belichten.

Directeur Suzanne Greub van het Art Centre Basel bedacht het concept van de rondreizende tentoonstelling, maar de Antwerpse versie is uitgebreid met enkele voorbeelden uit eigen stad. In totaal belicht ‘Musea in de 21ste eeuw: Ideeën, Projecten, Gebouwen’ 29 cases.

Diamant

Zo komt de verbouwing van het KMSKA zelf door Claus en Kaan Architecten natuurlijk aan bod. Door het dak te verhogen behoudt het gebouw grotendeels zijn traditionele uitzicht, maar wordt de exporuimte toch met 40 % vergroot.

Ook het nieuwe MAS van Neutelings Riedijk Architecten wordt van naderbij bekeken. De 60 meter hoge toren is als het ware als een opeenstapeling van containers geconcipieerd. Rond die tentoonstellingsruimten is een spiraalvormige trappenhal, van waaruit je continu zicht hebt op de stad, gebouwd.

In diezelfde havenbuurt moet tegen 2013 ook de toekomstige hoofdzetel van het Gemeentelijk Havenbedrijf verschijnen. Het toparchitectenbureau Zaha Hadid Architects vond inspiratie in de diamantreputatie van de stad. Op de expo is Zaha Hadid haar ontwerp voor het internationaal al meermaals bekroonde MAXXI, Museo Nationale delle arti del XXI secolo, in Rome te zien.

Elien Haentjens

– Musea in de 21ste eeuw: Ideeën, Projecten, Gebouwen, tot 30 april in het Antwerpse KMSKA.

– Anselm Kiefer, tot 27 maart in het Antwerpse KMSKA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content