Hiroshima Art Prize uitgereikt aan Yoko Ono

Dankzij haar boodschap van ‘Love and Peace’ ontvangt Yoko Ono de prijs.

Naar aanleiding van de herdenking van de atoombom op Hiroshima wordt om de drie jaar een kunstprijs uitgereikt. De wereldberoemde kunstenares Yoko Ono (°1933), ook bekend als de vrouw van wijlen John Lennon, gaat bij deze 8e editie van de Hiroshima Art Prize met de eer lopen.

Naast haar werk als kunstenares looft de jury haar participatie in antioorlogscampagnes en haar steun voor wereldvrede. Zowel tijdens haar huwelijk met Lennon als na zijn dood in 1980 verkondigde Yoko Ono wereldwijd haar boodschap van ‘Love and Peace’. Zo creëerde ze onder andere een lied voor de 50e herdenking van de atoombom op Hiroshima in 1995. Datzelfde jaar nam ze in het Hiroshima City Museum of Contemporary Art (Hiroshima MOCA) deel aan de tentoonstelling ‘After Hiroshima’.

De jury is dan ook van mening dat Yoko Ono de ‘spirit of Hiroshima’, die symbool staat voor wereldvrede en voorspoed voor de hele mensheid, wereldwijd uitdraagt. Naar aanleiding van de prijs loopt in het Hiroshima MOCA de tentoonstelling ‘The Road of Hope’ met werk van Yoko Ono.

Onder andere modeontwerper Issey Miyake, kunstenaar Robert Rauschenberg, architect Daniel Libeskind gingen Yoko Ono voor. De Chinese kunstenaar Cai Guo-Qiang, van wie in 2008 een indrukwekkende solotentoonstelling in het New Yorkse Guggenheim liep, was de tot nu toe laatste winnaar.

Elien Haentjens

The Road of Hope, tot 16 oktober in het Hiroshima City Museum of Contemporary Art.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content