Het LaM: een nieuw museum voor Lille

© Max Lerouge

Lille krijgt er een culturele trekpleister bij.

Lille krijgt er een culturele plekpleister bij, want op 25 september wordt er in Villeneuve d’Ascq een nieuw museum geopend voor moderne kunst.

Het museum voor moderne kunst van Villeneuve d’Asq was ook vroeger al een belangrijke muzentempel voor de kunst van de 20ste eeuw. Meer nog, deze museumcollectie overstijgt zelfs het aanbod in ons land, want wij bezitten amper werk van de grote internationale namen van de vorige eeuw. Villeneuve d’Ascq kan wel uitpakken met werk van bijvoorbeeld Alexander Calder, Pablo Picasso, Kees Van Dongen, Georges Braque, Lipchitz en Miro.

Nieuwe vleugel

Het museum stamt uit de jaren ’80, was intussen wat verouderd en kampte met een tekort aan tentoonstellingsruimte. Daarom werden de gebouwen, origineel opgetrokken in een typische jaren ’70 stijl door architect Roland Simounet, uitgebreid met een nieuwe vleugel ontworpen door de Parijse architect Manuelle Gautrand. Ook qua architectuur wordt het museum zeker interessant, met een oude retro en een uitgesproken hedendaagse vleugel.

Internationale flair

In deze collectie zit er ook heel wat Art Brut die bij onze zuiderburen altijd al op veel belangstelling kan rekenen, meer toch dan bij ons. En zeker in Noord-Frankrijk waar er heel wat collectioneurs van zijn. Het vernieuwde museum krijgt ook een andere, meer internationale elan en wordt omgedoopt tot het LaM, het Musée d’Art Moderne Lille Métropole. De opening is dus voorzien voor 25 september, voor meer info: www.musee-lam.fr.

Piet Swimberghe

Opening LaM op 25 september 2010, meer info: www.musee-lam.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content