Herontdek abstracte kunst van Pol Bury in Antwerpen

Pol Bury © -

De naoorlogse kunstscène uit België wordt volop herontdekt. Maar beeldend kunstenaar Pol Bury (1922 – 2005) is al langer internationaal een naam. Nu krijgen we zijn vroeg abstracte werk uit de jaren ’50 te zien in de Galerie Callewaert-Van Langendonck in Antwerpen.

In de naoorlogse kunstscène neemt Pol Bury (La Louvière, 1922 – Parijs, 2005) een aparte plaats in, omdat hij zich net voor de oorlog thuisvoelde in de surrealistische scène onder invloed van Magritte en Tanguy, maar nadien snel de abstractie opzocht en daarna een eigen pad bewandelde. Rond 1950 stapte hij even mee met de Cobra beweging, maar koos daarna snel voor een eigen meer gestructureerde abstracte stijl.

Het werk uit deze periode krijgen we te zien in de Galerie Callewaert-Van Langendonck, een pioniersgalerie die de naoorlogse Belgische avantgarde opnieuw op de kaart zet. Voor Bury is dat niet echt nodig, want zijn kinetische en sculpturale werk van de jaren ’60, ’70 en later wordt internationaal gewaardeerd. Het was ook destijds heel hedendaags, cutting edge, met een uitgesproken internationale uitstraling. Dat wordt nu bevestigd, als je de prijsevolutie van zijn werk ziet. Door de internationale belangstelling stijgen de prijzen snel. Maar het vroege werk van Bury blijft een ontdekking.

Pol Bury van 18 september tot 18 november in Galerie Callewaert-Van Langendonck, Wolstraat 21 te Antwerpen, van woensdag tot zaterdag van 13 tot 18u.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content