Helen Marten wint Turner Prize

Een installatie van Helen Marten in Tate Gallery © AFP

De Britse beeldhouwster en installatiekunstenares Helen Marten wint dit jaar de Turner Prize voor kunst voor haar multimediaal werk van “poetisch visuele puzzels”.

De 30-jarige Helen Marten nam de prijs in ontvangst tijdens een ceremonie in de beroemde Tate Britain-gallerij in Londen. De Tate Gallery prees in een mededeling Martens “gebruik van sculpturen, prints en haar woorden om installaties te maken die vol referenties zitten, van het hedendaagse tot het historische, van het alledaagse tot het raadselachtige”. In haar tentoonstelling voor de Turner Prize “hebben haar collageachtige verzamelingen van objecten en beelden een speelse bedoeling, waardoor poëtische visuele puzzels worden gecreëerd, die ons de indruk geven dat we worden uitgenodigd om een spel te spelen of een raadsel op te lossen”, aldus de Tate Gallery.

‘Van de ene crisis naar de andere’

Marten verklaarde na de prijsuitreiking aan BBC dat zij en de drie andere artiesten die op de shortlist stonden “zeer geprivilegieerd zijn om hier vandaag mogen te zitten”, aangezien de kunsten in Groot-Brittannië lijden onder de besparingen en de opkomst van het rechtse populisme in de politiek.

Helen Marten
Helen Marten© REUTERS

“De wereld gaat van de ene crisis naar de andere. Het allerlaatste dat we nu mogen doen is passief toekijken”, aldus Marten, die ook opriep tot meer tolerantie en menselijkheid. Martens installatie is nog tot 2 januari te bewonderen in de Tate Britain Gallery.

Behalve Marten waren ook Anthea Hamilton, Josephine Pryde en Michael Dean genomineerd. De Turner Prize, die 25.000 Britse pond (bijna 30.000 euro) waard is, wordt sinds 1984 uitgereikt aan kunstenaars van jonger dan 50. De beroemdste winnaar tot dusver is Damien Hirst. De prijs is genoemd naar de pre-impressionistische Britse landschapsschilder William Turner.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content