Hedendaagse kunst overspoelt Brussel

© Charles Moody

Eind deze week schiet de hedendaagse kunstbeurs Art Brussels uit de startblokken. Ook in de rest van de hoofdstad wemelt het van de artistieke initiatieven.

Eind deze week schiet de hedendaagse kunstbeurs Art Brussels uit de startblokken. Ook in de rest van de hoofdstad wemelt het van de artistieke initiatieven.

Liefhebbers van hedendaagse kunst kunnen dit weekend hun hart ophalen op de 28e editie van de internationale kunstbeurs Art Brussels. De internationale kunstbeurs brengt een mix van jong talent en meer gevestigde waarden. Daardoor variëren de prijzen ook van een paar honderd euro tot enkele honderdduizenden euro.

Aan deze editie nemen ruim 1500 kunstenaars, vertegenwoordigd door 170 galeries, deel. Die zijn onderverdeeld in drie zones: de meer gevestigde namen staan in de Art Galleries-zone, jong talent ontdekken kan in de Young Talent-zone. Tot slot is er First Call, waar jonge, recente galeries voor het eerst hun opwachting maken.
Performances

Van alle galeries mogen er 21 een Solo Show presenteren. Daarbij mag één kunstenaar 25 vierkante meter zelf inrichten. Bovendien krijgt de beste Solo Show de Illy Prize, goed voor zo’n 7500 euro. Daarnaast heeft Art Brussels enkele jonge en gevestigde kunstenaars uitgenodigd om speciaal voor de beurs een werk te creëren.

Die werken, van onder andere geurkunstenaar Peter De Cupere en modeontwerper Walter Van Beirendonck, staan verspreid over de beurs. Bovendien zullen tijdens de beurs voor het eerst ook performances, door onder andere Goele De Bruyn en Mehdi-Georges Lahlou, opgevoerd worden.

Kunst in hotels

Maar Art Brussels drukt zijn stempel ook op de stad zelf. Zo vormt het idyllische Egmont-park, in de buurt van het Brusselse Hiltonhotel aan de Waterloolaan, voor het tweede jaar op rij het decor voor het buitensculpturenproject ‘Art in the City’. Zestien kunstenaars presenteren er een sculptuur. Een van hen krijgt later de kans om een kunstwerk te creëren voor een specifieke ruimte in de stad.

Daarnaast springen ook enkele Brusselse hotels op de artistieke kar. Zo mogen kunstenaars uit alle streken van de wereld de hotelkamers van hotel Bloom aan de Koningsstraat een weekend lang inpalmen met hun werk. The White Hotel aan de Louizalaan zet in zijn kamers dan weer een ‘Art Drawing Fair’ op. Deze beurs bundelt voor het eerst 36 galeries die werk op papier verkopen.

Elien Haentjens

Art Brussels, van 23 tot 26 april op de Heizel in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content