Hedendaagse kunst bekroond op Art Brussels

© Fabrice Samyn

In de marge van Art Brussels zijn er ook enkele kunstprijzen. Maarten Vanden Eynde won de wedstrijd ‘Art in the City’, Fabrice Samyn ging met de eer lopen bij de illy Prize.

In de marge van Art Brussels zijn er ook enkele kunstprijzen. Maarten Vanden Eynde won de wedstrijd ‘Art in the City’, Fabrice Samyn ging met de eer lopen bij de illy Prize.

Het parkje van het Egmontpaleis, dat in de schaduw van het Hilton-hotel aan de Brusselse Waterloolaan ligt, vormt nog tot 27 april het decor voor zestien hedendaagse sculpturen. Zo ligt een witte man (Herr Mauroner (2008) van Bernardí Roig) onderuitgezakt tegen een boom en staat er een betonnen trap (Untitled (2010) van Hannes Vanseveren), die in het ijle leidt, voor de oranjerie.

De sculpturen maken deel uit van ‘Art in the City’, een beeldhouwwedstrijd in de marge van Art Brussels.

Voor de tweede keer op rij hebben de schepenen van de stad Brussel, namelijk Philippe Close (Toerisme), Christian Ceux (Stedenbouw) en Hamza Fassi-Fihri (Cultuur), de handen in elkaar geslagen voor het project.

Winnaar van deze editie is Maarten Vanden Eynde met zijn werk ‘Oil Peak’. Dat werk verhuist binnenkort naar het cultureel centrum Utopia in Neder-over-Heembeek. “Kunst in de openbare ruimte is in meer dan één opzicht belangrijk. Het staat vaak synoniem voor debat en expressie wat aanzet tot dialoog. Bovendien is het voor iedereen toegankelijk”, verklaarde schepen Christian Ceux.

Verrasend

Ook op de beurs zelf viel een jonge kunstenaar, die net als Vanden Eynde verbonden is aan galerij Meessen Declercq, in de prijzen. Zo mag Fabrice Samyn de zevende illy Prize, die de meest vernieuwende jonge beeldende kunstenaar op Art Brussels bekroont, op zijn naam schrijven.

De jury, die bestond uit het verzamelaarcomité van Art Brussels, koos het werk ‘Though Art That’ als beste uit alle voorgesteld ‘One man Shows’. “Het was een nek-aan-nekrace, het werk van Fabrice Samyn valt op door zijn originaliteit. Het verrast en dat is een belangrijk criterium voor deze prijs,” vertelt Carlo Bach, art director van illy.

Koffiekunst

De installatie ‘Though Art That’ staat opgesteld in een verduisterde ruimte. Het eerste deel, ‘Mon corps’, is gebaseerd op een hostieschaaltje en creëert door de combinatie met theelichtjes een lichtspel op de muur. Het tweede deel, ‘Feue la vie’, is een glazen sculptuur in de vorm van een vlam. Ze lijkt te smelten door de inwendige vlam. Het derde deel, ‘L’origine du monde’ is een schilderij van een detail uit ‘l’Incrédulité de Saint-Thomas du Caravage’ dat de Heilige Thomas afbeeldt die zijn vinger in de hartwonde van Jezus-Christus legt.

Naast een geldprijs van 10.000 euro nodigt illy Samyn uit om mee te werken aan één van zijn kunstprojecten, zoals de kopjescollectie.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content