Hedendaagse Guernica wekt wrevel Vuitton op

© Nadia Plesner

Het afbeelden van een handtas op haar werk komt de Deense Nadia Plesner misschien duur te staan.

Als protest tegen de situatie in Darfur heeft de Deense kunstenares Nadia Plesner een hedendaagse ‘Guernica’ gecreëerd. Haar ‘Darfurnica’ heeft exact dezelfde afmetingen als Picasso’s beroemde schilderij. Centraal beeldt Plesner een zwart kind met een chihuahua en een handtas af. En precies daar wringt het schoentje. Luxebedrijf Vuitton vindt de gelijkenis met zijn Audra-handtas te groot.

In 2008 kwam de kunstenares al eens in aanvaring met Vuitton. Toen creëerde ze T-shirts met het figuurtje, die ze op internet verkocht voor het goede doel in Darfur. Ze richtte er zelfs haar eigen stichting, de Nadia Plesner Foundation, voor op. Op die manier wil ze humanitaire projecten ondersteunen en medische hulp naar de regio sturen.

Met het gebruik van het figuurtje op de T-shirts is ze door een klacht van Vuitton intussen gestopt. Maar ze besloot het jongetje te integreren in een kunstproject. Daarvoor beroept de studente van de Amsterdamse Rietveldacademie zich op het recht op artistieke vrijheid. Omgekeerd doet Vuitton beroep op het recht van de intellectuele eigendom.

Rechter

Voorlopig ziet het er niet zo goed uit voor Plesner; Bij een rechter in Den Haag haalde het Franse modemerk alvast zijn gelijk. Per dag dat ‘Darfurnica’ te zien is op een expo of op haar website, moet Plesner het modemerk 5.000 euro. Intussen is de Deense kunstenares Vuitton al zo’n 200.000 euro verschuldigd.

Om onder die dwangsom uit te komen heeft Plesner een kort geding aangespannen tegen Vuitton. Volgens haar advocaat gebruikt Plesner de tas louter als een symbool en niet om Vuitton te beschuldigen van misdaden. “Ik begrijp niet dat de bescherming van copyrights en design meer doorweegt dan de bescherming van de mensenrechten”, stelt Plesner op haar website. Maar het modehuis vindt dat het door de afbeelding van de tas onterecht geassocieerd wordt met de genocide in Darfur.

Media-aandacht

Met het figuurtje wil Plesner het gebrek aan aandacht van de media voor de situatie in Darfur aanklagen. Voor figuren als Paris Hilton en andere beroemdheden is er volgens haar dan weer te veel aandacht.

De toenemende vervaging van de grenzen tussen de journalistieke en commerciële inhoud van de media vormt het hoofdthema van Plesner. Vooral de gigantische aandacht voor het celebritynieuws kan volgens Plesner niet. Zo figureert onder andere ook Victoria Beckham op ‘Darfurnica’. Het hele verhaal achter ‘Darfurnica’ kan je vinden op de site van de kunstenares.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content