Grote publiek kent Van Gogh door zijn oor

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat mensen Vincent van Gogh vooral kennen door zijn afgesneden oor.

Het grote publiek kent kunstschilder Vincent van Gogh vooral vanwege zijn afgesneden oor. Dat bleek maandag uit een onderzoek dat TNS NIPO uitvoerde voor Het Dolhuys, het nationaal museum van de psychiatrie in Haarlem (Nederland).

In opdracht van het museum stelde TNS NIPO aan Nederlanders de vraag of Vincent van Gogh (1853-1890) gek of geniaal was. Aan het onderzoek werkten 532 mensen mee.

Op de vraag “Waar denkt u aan bij de schilder Vincent van Gogh? ” noemde de helft van de mensen zijn afgesneden oor, gevolgd door “kunstschilder” en “zonnebloemen”.

Van de ondervraagden omschrijft 38 procent de kunstenaar als “gek”. Daarnaast wordt Van Gogh ook creatief, meesterlijk, eenzaam en depressief genoemd. Op 29 juli is het precies 120 jaar geleden dat Van Gogh stierf, twee dagen nadat hij een poging tot zelfmoord deed.

Tentoonstelling

Museum Het Dolhuys organiseert vanaf 25 augustus een tentoonstelling over Vincent van Gogh. Centraal staat de vraag of er een verband is tussen zijn gekte en zijn kunstenaarschap.

De tentoonstelling spitst zich toe op de laatste twee jaar van zijn leven, waarin hij onder meer was opgenomen in een inrichting in St. Rémy de Provence (Frankrijk).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content