Grootste kunstwerk Panamarenko krijgt plaatsje in Knokke

© Belga

‘De wuivende krabben’ hebben een plaatsje gekregen in Het Zegemeer in Knokke.

De Knokse burgemeester Leopold Lippens en de 71-jarige Antwerpse kunstenaar Panamarenko hebben ‘De wuivende krabben’ in het Zegemeer in Knokke ingehuldigd.

‘De wuivende krabben’ komen in plaats van de negen vrouwenfiguren van de 74-jarige kunstenaar Jef Claerhout. De vrouwenfiguren krijgen, na nazicht en inspectie door de kunstenaar zelf, een nieuwe toekomst in de vijver aan de Wulpenhoek bij het Duinenwater.

‘De wuivende krabben’ staan op drie drijvende eilanden die tussen de 350 en 900 kilogram wegen. Verschillende fonteinen en een draaikolk in het water gestuurd door vijf onderwaterpompen, zorgen voor de nodige deining in het water.

Volgens de kunstenaar dateert zijn werk reeds van 1975. Tot nu toe vond hij echter geen passende locatie voor zijn grootste kunstwerk ooit. Uiteindelijk vond hij Het Zegemeer ideaal.

Tentoonstelling

Vanaf eind oktober kunnen de liefhebbers op een tentoonstelling in het Cultureel Centrum Scharpoord nog meer te weten komen over het kunstwerk. De tentoonstelling loopt tot midden januari 2012.

Voor het nieuwe kunstwerk sloeg het Knokse gemeentebestuur de handen in elkaar met de Compagnie Het Zoute en met het Collectief Panamarenko. (Belga/EH)

De Panamarenko Paradox, van 30 oktober tot 15 januari in CC Scharpoord in Knokke-Heist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content