Grootschalige kunstvervalsing ontdekt in New York

© EPA

De Belg Pierre Lagrange kocht in 2007 een werk van Pollock, dat nu een vervalsing blijkt te zijn.

In de Verenigde Staten is een grootschalige zaak rond kunstvervalsing aan het licht gekomen. Doeken van de abstract expressionistische kunstenaars Jackson Pollock en Robert Motherwell zouden vervalst zijn. Een van de werken van Pollock, namelijk ‘Untitled 50′, is in 2007 voor zo’n 17 miljoen dollar gekocht door de Belgische zakenman Pierre Lagrange. Toen de eigenaar van het beleggingsbureau GLG Partners het in 2010 opnieuw van de hand wou doen, weigerden zowel Christie’s als Sotheby’s het werk.

Lagrange liet zijn werk onderzoeken door een expert. Die kwam tot de conclusie dat twee van de gebruikte soorten verf nog niet bestonden tijdens het leven van Pollock. Hij bevestigde dus dat het doek inderdaad vals is. Daarop diende Lagrange een klacht in bij de rechter in New York.

15 werken

Intussen heeft de galerij waar Lagrange het werk kocht, namelijk Knoedler en co, vorige week na 165 jaar vrij plots de deuren gesloten. Volgens galerijmedewerker Kathleen Blomquist bekijkt de galerij de klacht en is er geen verband met de sluiting. “De beschuldigingen zijn volledig ongegrond”, zegt ze aan Bloomberg.

Lagrange heeft niet alleen tegen de galerij, maar ook tegen Ann Freedman een klacht ingediend. Zij was tot voor 2 jaar de eigenares van Knoedler & Company, maar richtte intussen FreedmanArt Gallery op. De meeste werken zouden via Glafira Rosales, een kunsthandelaar uit Long Island, op de markt gekomen zijn. Ze verkocht ze via Knoedler & Compagny, maar ook via Julian Weissman.

In totaal wordt de authenticiteit van op zijn minst 15 andere werken in twijfel getrokken. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content