Google breidt Art Project uit naar 151 internationale musea

© Kröller-Müller Museum

De (voorlopig) enige Belgische naam in de lijst is die van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel.

Internetreus Google breidt zijn kunstproject “Art Project”, dat sinds vorig jaar bestaat, gevoelig uit. Vanaf vandaag/dinsdag kunnen maar liefst 151 musea uit 40 landen virtueel bezocht worden op de website van het project. Dat meldt Google op zijn weblog.

De (voorlopig) enige Belgische naam in de lijst is die van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel. Amit Sood, leider van het Google Art Project, kondigt dinsdag aan dat “kunstliefhebbers van over de hele wereld niet enkel schilderijen, maar ook sculpturen, straatkunst en foto’s uit 151 musea in 40 landen kunnen ontdekken”. Het kunstproject telt nu meer dan 30.000 foto’s in hoge resolutie, aangevuld met beelden via de “Street View”-technologie voor 46 musea.

Bij de lancering van het project begin vorig jaar omvatte het project nog 1.000 beelden van 17 musea in 9 landen, met voornamelijk kunst van westerse meesters. Met de uitbreiding van dinsdag komen daar in Nederland het Koninklijk Paleis in Amsterdam, het Museum Boijmans Van Beuningen, het Kröller-Müller Museum en het Gemeentemuseum Den Haag bij. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel zijn de voorlopig enige Belgische instelling op de website.

Op www.googleartproject.com kan de kunstliefhebber onder meer ook het Witte Huis in Washington, het Van Gogh en het Rijksmuseum in Amsterdam bezoeken. Voorts omvat het project ook het Londense Tate Britain en de National Gallery, MoMa en Metropolitan in New York, de Hermitage in Sint-Petersburg en de Tretjakovgalerij in Moskou. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content