‘Girl with duck’ van Borremans haalt recordprijs in Londen

Michaël Borremans © Belga

Het olieschilderij ‘Girl with duck’ van Michaël Borremans is donderdagavond bij Sotheby’s geveild voor 2,04 miljoen pond, omgerekend 2,7 miljoen euro. Nooit heeft een levende Belgische schilder zoveel opgebracht.

Dat schrijf de krant De Tijd. Michaël Borremans onttroont Luc Tuymans als de ‘duurste’ Belgische levende kunstenaar. Tuymans’ schilderij ‘The Rumour’ werd in 2013 in New York geveild voor 2,1 miljoen euro.

Borremans schilderde ‘Girl with duck’ in 2011. Een jaar later werd het via zijn New Yorkse galeriehouder David Zwirner voor de eerste keer verkocht aan de Chinees-Indonesische verzamelaar Budi Tek. Die verkocht het donderdag op de veiling hedendaagse kunst bij Sotheby’s. Met veel winst, want het schilderij was maar geschat tussen 600.000 en 1 miljoen pond, de helft van het uiteindelijke resultaat.

‘Geschrokken’

Borremans zelf wordt van de verkoop amper iets rijker. Hij profiteert wel van het Europese volgrecht, maar dat is geplafonneerd op 12.500 euro. De schilder maakte de veiling in Londen niet mee, maar houdt er een dubbel gevoel aan over. “Ik ben geschrokken, ja. Nooit heeft iemand zoveel geld voor een werk van mij neergeteld. Dat streelt mijn ego, maar de echte winnaar is de verkoper. Hij verdient via mij veel geld. Allicht, maar dat weet ik niet zeker, betaalt hij niet eens belasting op zijn verkoopprijs”, zegt Borremans in de krant. De schilder vreest ook dat de speculatie met zijn werken zal toenemen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content