Gipsafdruk Menselijke Driften van Lambeaux gerestaureerd

© Michel Burez

De unieke gipsafdruk van ‘De Menselijke Driften’ van Jef Lambeaux is geïntegreerd in een wand van het Gentse MSK.

De unieke gipsafdruk van ‘De Menselijke Driften’ van Jef Lambeaux is geïntegreerd in een wand van het Gentse MSK. Op de commissie cultuur van de Arteveldestad is de algemene offertevraag voor het ruim zeventig vierkante meter groot kunstwerk besproken.

Het elf meter lange en 6,5 meter hoge reliëf is ingewerkt in de binnenmuur van de halfcirkelvormige museumzaal van het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK). “Het gaat om een heel delicate restauratie”, aldus cultuurschepen Lieven Decaluwe (Pro Gent). “De voorbije jaren werd het een aantal keer overschilderd, laatst nog met de restauratie van het museum. Daardoor mist het diepgang en gaan veel accenten en details verloren.”

Drie jaar voor zijn overlijden in 1908 schonk de kunstenaar de gipsafdruk, die eerder onder andere te zien was op de wereldtentoonstelling van Parijs, aan het MSK. Het echte hoogreliëf staat in een speciaal door Victor Horta ontworpen paviljoen in het Brusselse Jubelpark.

Decor in Scala

Hoewel de Brabofontein op de Antwerpse Grote Markt wellicht zijn meest bekende werk is, wordt ‘De Menselijke Driften’ als het belangrijkste werk van Lambeaux beschouwd. Het theatrale, neobarokke kunstwerk zit vol verwijzingen naar Rubens, Michelangelo en de Hellenistische beeldhouwkunst.

Enkele maanden geleden figureerde ‘De Menselijke Driften’ op het podium van de Milanese Scala. Regisseur Guy Cassiers gebruikte het reliëf zowel in het eerste deel ‘Das Rheingold’ als in het tweede deel ‘Die Walküre’ van de Wagner-cyclus ‘Der Ring des Nibelungen’.

Voor de restauratie van de Gentse gipsafdruk maken de stad Gent en de vzw Vrienden van het Museum voor Schone Kunsten samen 151.250 euro vrij. De restauratie zal zo’n anderhalf jaar duren.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content