Gigantische Badeend komt terug naar Limburg

© Kristof Vrancken

De Badeend, die in de zomer van 2009 de Limburgse harten sneller deed slaan, herrijst uit haar as. Als gigantisch kunstwerk én als tas.

De Badeend, die in de zomer van 2009 de Limburgse harten sneller deed slaan, herrijst uit haar as. Als gigantisch kunstwerk in de openbare ruimte én als tas.

In de zomer van 2009 trok de gigantische Badeend van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman door Limburg. Op die tocht kreeg de artistieke inflatable het zwaar te verduren: eerst werd het beestje vernield door een storm, daarna werd het door vandalen uiteengereten.

Mede door dat ongunstig lot veroverde het gele troeteldier in een mum van tijd de (Limburgse) harten. Spontaan dienden zich heel wat Badeendsitters aan. Het aflaten van de lucht uit de Badeend tijdens het eindfeest vormde dan ook een triest moment.

Badeend-tas

Daarom komt de Badeend terug. Z33 bracht Florentijn Hofman in contact met ontwerper Michaël Verheyden. Die ontwikkelde, in samenspraak met de kunstenaar, een Badeend-tas. Op die manier kan de Badeend op een ecologische en creatieve manier verder leven in Limburg.

Die tas kan iedereen op 3 juli zelf gratis maken in de tuin van Z33. Daarnaast zullen er zowel zelfnaaipakketten met patronen van Michaël Verheyden en een stuk Badeend-stof als afgewerkte tassen te koop zijn.

Tweede Z-OUT-project

Daarnaast komt de Badeend ook terug als kunstwerk. De komende weken duikt het gele dier opnieuw op in de Hasseltse Kanaalkom. Bovendien huldigt Z33 op 26 juni het tweede Z-OUT-kunstwerk in: de gigantische sculptuur INNERCOMA van Philip Metten.

Via Z-OUT wil Z33 kunst in de openbare ruimte brengen. Om de al aanwezige kunst in de openbare ruimte in Hasselt te kunnen ontdekken heeft het Limburgse huis voor actuele kunst een plannetje, met onder andere de Badeend en INNERCOMA, ontworpen.

Elien Haentjens

Wie een Badeend-tas wil maken, kan op 3 juli terecht in Z33.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content