Gezocht: vroeg werk van Roger Raveel

De werken zullen deel uitmaken van een verrassingstentoonstelling voor de 90ste verjaardag van Roger Raveel.

Een aantal verenigingen en het gemeentebestuur van Zulte zijn op zoek naar werken in privébezit van kunstschilder Roger Raveel uit de periode 1930-1950. Naar aanleiding van zijn negentigste verjaardag op 15 juli opent in Machelen-aan-de-Leie (Zulte) een verrassingstentoonstelling met werken van vóór zijn typische schilderstijl.

Deelraad Erfgoed en Monumenten, de gemeente Zulte, het Roger Raveelmuseum en het Davidsfonds roepen privé-eigenaars van vroeg werk van Raveel op om zich kenbaar te maken. “Eigenaars wordt gevraagd of we hun vroeg werk in de tentoonstelling mogen opnemen”, vertelt initiatiefnemer Miguel Aelvoet.

“Als tegenprestatie wordt het werk opgenomen in de catalogus en krijgen ze de kans om het te laten valideren. Wie zijn werk niet wil tentoonstellen, kan het wel in de catalogus laten opnemen.” De initiatiefnemer hoopt een twintigtal werken te vinden. “Tips over bezitters zijn welkom en hun gegevens worden met de nodige discretie behandeld.”

Spijt

De initiatiefnemers willen Raveel op zijn verjaardag verrassen. “In zijn vroege periode heeft hij vaak schilderijen geruild om aan schildersgerief of levensmiddelen te raken. Soms werden ook mensen bedankt met schilderijen.”

“Daarnaast heeft Raveel een deel van zijn vroege werk vernietigd, omdat hij er niet meer achterstond. Raveel kreeg daar later echter spijt van omdat hij beseft dat ze een fase vertegenwoordigen die hij als kunstenaar doorliep.”

De tentoonstelling ‘Roger Raveel 90 jaar jong’ loopt van 16 juli tot 7 augustus in cultuurhuis ’t Biechtstoeleke in Machelen-aan-de-Leie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content