Getty Foundation investeert 172.000 euro in Lam Gods

© Lukas- Art in Flanders vzw

Om een volgende generatie conservatiedeskundigen op te leiden maakt de Getty Foundation 172.000 euro vrij voor een onderzoek van het Lam Gods.

Om een volgende generatie conservatiedeskundigen op te leiden maakt de Getty Foundation 172.000 euro vrij voor een onderzoek van het Lam Gods.

Het Lam Gods, dat de gebroeders Hubert en Jan Van Eyck in 1432 schilderden, behoort tot de meest beroemde kunstwerken ter wereld. Het is voor de Gentse St-Baafskathedraal geschilderd en hangt er nu – mits enkele tussenposes – nog steeds. Al is het binnen de kerk wel verplaatst.

Zoals veel werken uit die tijd is Lam Gods geschilderd op paneel, meer bepaald op achttien afzonderlijke eiken panelen. Tussen het einde van de twaalfde eeuw en de zeventiende eeuw was schilderen op paneel wijdverspreid in Europa. Heel wat museumcollecties bezitten dan ook dergelijke werken.

Nieuwe generatie

Helaas doet de tand des tijds zijn werk, waardoor het Lam Gods sporen van slijtage begint te vertonen. Specialisten moeten nu uitzoeken in welke mate het werk gerestaureerd moet worden. Wereldwijd beschikken slechts een handvol mensen over die kennis. Bovendien zijn de meeste al vrij oud en neemt een opleiding jaren in beslag. Daarom lanceerde de Getty Foundation het Panel Paintings Initiative.

Om de nieuwe generatie klaar te stomen schenkt de Amerikaanse Getty Foundation 172.000 euro aan een wetenschappelijk onderzoek van het Lam Gods. Onder deskundige begeleiding van de oude garde, namelijk professoren Anne van Grevenstein-Kruse en Ron Spronk, kunnen zo drie jonge restaurateurs het vak leren. “Het Lam Gods is een uiterst belangrijk werk dat toekomstige conservatiedeskundigen van paneelschilderijen een unieke leerervaring biedt onder het waakzame oog van experts ter zake”, zei Deborah Marrow, directrice van de Getty Foundation.

Restaureren?

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) krijgt het geld. Naast de opleiding biedt de toelage ook de mogelijkheid om een instandhoudingsonderzoek uit te voeren, de huidige staat te evalueren en zo te beslissen of restauratie nodig is.

Momenteel wordt het linkerpaneel onder de loep genomen. “Met het blote oog zien we hier en daar al opgestuwde verf”, zegt professor Ron Spronk van Queens’ University. “Die loszittende verf wordt vastgezet, maar dat is nog niet hetzelfde als restaureren.” Het project moet in december 2010 afgerond zijn.

De Getty Foundation is de filantropische tak van de J. Paul Getty Trust-stichting. De organisatie kende in haar 25-jarige bestaan wereldwijd 5.000 toelagen toe aan projecten die zorgen voor een beter begrip en instandhouding van de visuele kunsten.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content