‘Gestolen’ Klimt haalt 34,8 miljoen euro op veiling Sotheby’s

Het portret van Gertrud Löw © AFP

Op een veiling van Sotheby’s in Londen is het doek ‘Bildnis Gertrud Löw’ van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt voor 34,8 miljoen euro van eigenaar verandert. Dat is meer dan verwacht en meer dan wat het voorspelde topdoek haalde.

In totaal werd woensdagavond in Londen meer dan 179 miljoen pond (meer dan 250 miljoen euro) uitgegeven aan kunstwerken.

Voor de start van de veiling hadden experts van Sotheby’s het werk “Suprematismus – 18. Konstruktio” van Kazimir Malevitsj duurder ingeschat. Dat werk veranderde uiteindelijk voor 21,4 miljoen pond (30,1 miljoen euro) van eigenaar.

Verder werd er nog 16,4 miljoen pond (23,0 miljoen euro) geboden op het werk “Deux Personnages” van Pablo Picasso.

Helen Mirren

Het werk van Klimt was vooraf op 18 miljoen pond geschat (25 miljoen euro) en haalde dus beduidend meer.

Het werk dateert van 1902, en toont de 19-jarige Gertrud Löw. Het doek werd besteld door de vader van Gertrud, de arts Anton Löw, die Klimt behandelde.

Toen ze in 1939 vanuit Wenen voor de nazi’s op de vlucht sloeg, liet Gertrud het werk achter. Het doek kwam in handen van nazi-propagandist en filmmaker Gustav Ucicky, tevens een natuurlijk kind van Klimt.

In 2013 werd het doek door de weduwe van Ucicky teruggegeven aan de familie van Löw.

Over de teruggave van dit en andere schilderijen werd recent een film gedraaid, Woman in Gold, met Helen Mirren in de hoofdrol.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content