Gerenoveerd Panamarenkohuis officieel geopend

Het voormalig woonhuis en atelier van de kunstenaar Panamarenko, in de Antwerpse Biekorfstraat 2, wordt op 17 januari officieel geopend.

Het voormalig woonhuis en atelier van de kunstenaar Panamarenko, in de Antwerpse Biekorfstraat 2, wordt op 17 januari officieel geopend. Het huis werd gerenoveerd en authentiek heringericht.

Na jaren van verbouwing en herinrichting, wordt de voormalige woonst opengesteld voor publiek. Panamarenko woonde in dit pand van 1970 tot 2002 met zijn moeder, papegaaien, hond en andere dieren. Het publiek zal, gespreid over verschillende maanden, kennis kunnen maken met de biotoop van de kunstenaar en zijn oeuvre.

Vanaf het voorjaar 2013 is het pand publiek toegankelijk na reservatie voor groepen van max. 8 personen. Zo krijgt iedereen die geïnteresseerd is in het oeuvre en de leefwereld van Panamarenko de mogelijkheid om het pand in alle rust en exclusiviteit te ontdekken zonder de intimiteit en fragiliteit van het huis schade toe te brengen. Vanaf juni zal het huis dan echt openstaan voor een meer algemeen publiek.

Eén groot kunstwerk
Het Panamarenkohuis kunnen we in zijn geheel te zien als één groot kunstwerk, opgezet door de kunstenaar zelf, waarvan alle elementen samenkomen in een heterogeen geheel. Zo werd er boven de nok van het dak een imposant helikopterplatform aangebracht.

De voorgevel kreeg dan weer een opvallende constructie mee die doet denken aan een erker en meteen ook de signatuur van de kunstenaar uitdraagt. In de garage van het huis zal de meest recente creatie van Panamarenko te zien zijn: een stel klapwiekende ‘Raven’ die mechanisch op en neer bewegen.

Authenticiteit en wetenschappelijke nieuwsgierigheid
Er werd gestreefd naar authenticiteit en museale toegankelijkheid tijdens de verbouwing en herinrichting. Het originele interieur van het atelier en de woonkamer van Panamarenko werden volledig in hun oorspronkelijke staat bewaard. In samenspraak met Panamarenko tekende Hans Willemse een plan voor de herinrichting. Het goudkleurige behangpapier, de historische foto’s aan de muur en de gerestaureerde interieurobjecten nemen ons mee naar een boeiend Antwerps verleden.

Het hele pand is doordrenkt van de interesse in wetenschappelijk onderzoek, technisch vernuft en doorgedreven nieuwsgierigheid waar Panamarenko voor bekend staat. De bouwstenen van en inspiratie voor tal van artistieke uitvindingen van Panamarenko zijn zichtbaar aanwezig.

Maar naast een blik op het interieur en werk van een kunstenaar, is het pand ook een ware schatkamer die doet denken aan de zestiende-eeuwse Antwerpse verzamelingen en die het verleden tot leven brengen. Kunst gaat er hand in hand met allerlei curiositeiten die een interesse in de wereld ver buiten de eigen leefwereld tentoonspreiden.

Het pand huist tal van verzamelingen zoals fossielen, mineralen, camera’s, sterrenkijkers, blikken speelgoed, wapens en wetenschappelijke literatuur. Niet al deze voorwerpen zijn rechtstreeks verwerkt in kunstwerken, maar velen ervan hebbe de weg ernaar geplaveid of zijn geëindigd als prototypes en modellen.

We kunnen het Panamarenkohuis bijgevolg zien als een fysiek, maar ook mentaal atelier waar al het materiaal voorhanden is van het eerste mentale idee tot de uiteindelijke fysieke uitwerking ervan.

Geen ‘dood’ museum
Voor alle partijen was het van groot belang dat het Panamarenkohuis geen ‘dood’ kunstenaarsmuseum zou worden. De aanwezigheid van de kunstenaar in de Seefhoek moest benadrukt worden. Vandaar hun keuze om het huis tot een publiek monument om te vormen. Het huis is, om het zacht uit te drukken, een opvallende en excentrieke verschijning geworden in de Antwerpse buurt.

Zelfs op Google Earth springt het huis meteen in het oog. Nu het huis is omgevormd tot museum, zal het ook beter kunnen interageren met bezoekers en toevallige voorbijgangers. Een leuke, culturele aanwinst voor de Seefhoek dus.

Bezoek en reservatie
Het pand is eigendom van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, en wordt artistiek beheerd door de vzw Panamarenko Collectief. Groepen die willen reserveren kunnen terecht op de website van het MUHKA. Een ticket kost 15 euro per persoon. Naast de bezoeken die verzorgd worden door het M HKA, zal het Panamarenko Collectief op verschillende tijdstippen in het jaar publieksmomenten, themadagen of andere initiatieven organiseren voor kleine groepen geïnteresseerden.

In het voorjaar kunnen groepen van maximaal 8 bezoekers op reservatie het pand bezoeken met een persoonlijke rondleiding en vanaf juni 2013 zal het Panamarenkohuis publiek toegankelijk zijn. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content