Gentse MSK verwerft werk Théo Van Rysselberghe

© MSK Gent

Het museum kon het schilderij ‘De vallei van de Samber’ via Sotheby’s kopen van een New Yorkse privéverzamelaar.

Het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) telde woensdag bij Sotheby’s in Londen ruim 610.000 euro neer voor het schilderwerk ‘De vallei van de Samber’ van Théo Van Rysselberghe.

“Twee andere topwerken van Van Rysselberghe in het museum worden nu aangevuld met een werk waarin de kunstenaar zijn pointillistische stippeltechniek radicaal toepaste”, verduidelijkt de Gentse cultuurschepen Lieven Decaluwe (Pro Gent).

‘De vallei van de Samber’ was in 1983 al in Gent te zien op een retrospectieve. “Het werk is minder spectaculair dan ‘Kanaal in Vlaanderen’, maar het is daarom niet minder belangrijk”, aldus Decaluwe. “‘De vallei van de Samber’ is één van de eerste werken waarin de kunstenaar de stippeltechniek toepaste op het landschap.”

Het MSK bezit verschillende werken van Théo Van Rysselberghe, waaronder twee topstukken: het vroege ‘Portret van Marguerite Van Mons’ en het latere ‘De Lezing’. Het topwerk zal binnenkort te zien zijn in het museum dat zijn broer Charles Van Rysselberghe net voor de eerste oorlog ontwierp. Het schilderwerk behoorde toe aan een New Yorkse privéverzamelaar. “We zijn daarom bijzonder tevreden dat het naar zijn thuisland terugkeert.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content