Gentse feesten pakken uit met bijna 4000 activiteiten

© Ecole de Cirque de Bruxelles

Van theater over circus tot een artistieke PA-toren: de Gentse feesten brengen cultuur in zijn meest diverse vormen naar een al even breed publiek.

Het tiendaagse stadsfestival de Gentse Feesten pakt uit met minstens 3.907 activiteiten op 350 locaties. Naast muziek staat een ruim aanbod theater en circus op het programma. Ook de PA-toren aan St-Jacobs krijgt voor de gelegenheid een artistiek kleedje. Met deze toren, die de naam ‘Interstice’ kreeg, wil kunstenaar Jean-Marie Bytebier een moment van bewustwording bij de bezoekers teweegbrengen. Ook in zijn gelijknamige schilderijen, die vanaf 27 oktober te zien zijn in de Antwerpse Galerie Van De Weghe, gaat Bytebier op zoek naar een soort tussenruimte. “Het is moeilijk te verwoorden, maar iedereen heeft het al eens meegemaakt. Je kijkt naar iets, maar pas achteraf blijkt dat je op het verkeerde been werd gezet. Het is een soort fata morgana, gecreëerd door de hersenen”, stelt Bytebier.

Om de feestvierders hun geest uit te dagen brengt Bytebier delen van geschilderde bomen aan op het werk. Ook foto’s van de kijktoren in Oud-Lier, waarin Bytebier inspiratie vond, worden geïntegreerd in het werk. Het werk wordt op zondag 17 juli om 17 uur feestelijk ingehuldigd.

Overstekend wild

Diezelfde zondagmiddag wordt het uitkijken naar de vijftien waaghalzen die – onder de noemer ‘Overstekend Wild’ – op een touw over de Leie zullen lopen. Enkele maanden geleden waren ze nog complete leken, maar na een doorgedreven training van maître funambule Denis Josselin wagen ze de oversteek van de Leie aan het Baudelopark.

Deze voorstelling kadert binnen de tiende editie van het Jeugdcircusfestival, één van de zes internationale festivals tijdens de Gentse Feesten. Op het programma staan jonge artiesten en compagnieën die op het punt staan internationaal door te breken. Zo bedwelmt het Spaanse Celso y Frana met intieme hand-op-handacrobatie, blaast het Belgische Les P’tits Bras je van je sokken met hallucinante luchtacrobatie en vertedert de Spanjaard Léandre met zijn clownerie. De allerkleinsten kunnen elke dag zelf de kneepjes van het circusvak leren tijdens de gratis workshops.

Speurneuzen gezocht

Naast de koorddansende waaghalzen zal wellicht ook de zeppelin van Aérosculpture op MiramirO, dat van 21 tot 24 juli loopt, op heel wat verwonderde blikken kunnen rekenen. Na een demonstratie in openlucht op de Sint-Baafssite kan iedereen de Aéroplume daarna in ’t Kuipke zelf uitproberen. Met een paar vleugels en een gigantische eivormige ballon kan je zo ervaren hoe het voelt om echt te vliegen.

Dromen kan ook in de installatie ‘Droomtijd’ van Inne Goris voor LOD. Met haar project wil ze jonge kinderen stimuleren om écht te luisteren. Daarom richtte ze samen met het vormgeversduo Ruimtevaarders een container in met zachte, comfortabele stoffen en muziek. Wie binnentreedt, kan rekenen op een private belevenis.

Tot slot neemt Rudy Pieters speurneuzen naar goede gewoonte opnieuw op sleeptouw door de Gentse binnenstad voor ‘Van Eyck vermist’. Tijdens die wandelingen loodst Pieters geïnteresseerden langs de voornaamste plekken die te maken hebben met de diefstal van De Rechtvaardige Rechters, het sinds 1934 vermiste paneel van Het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal. Wie benieuwd is naar de visie van deze auteur van ‘De wraak van het Lam Gods’ kan een plaatsje reserveren via de organisatie Belgodrome.

Elien Haentjens

De Gentse feesten lopen van 16 tot 25 juli in Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content