Gents werk Borremans wordt gerestaureerd omdat vogelpoepkuiser verfstrepen weghaalde

'De Maagd' - Michael Borremans © BELGA

Het schilderij De Maagd van Michaël Borremans aan de stadshal in Gent moet gerestaureerd worden, omdat een stadsarbeider behalve vogelpoep ook door de kunstenaar aangebrachte verfstrepen weghaalde. “Het stadsbestuur wist nochtans dat de verf ernaast deel uitmaakte van het werk”, zegt Borremans.

Borremans maakte het werk van 60 bij 70 centimeter in 2014 op de betonnen wand van de klokkenstoel naast de Gentse stadshal. De voorbije weken hing er een prop onderaan het schilderij en het bleek om vogelpoep te gaan. Die werd onlangs weggehaald, maar de stadsarbeider die het reinigde veegde ook de verfstrepen naast het schilderij af, meldden Het Nieuwsblad en De Standaard zaterdag.

Free jazz

De strepen maken echter deel uit van het kunstwerk. “Als je schildert, wrijf je je penselen ook uit naast het doek. Die streepjes heb ik er bewust op gelaten, dan zie je dat het werk echt op die betonnen wand is geschilderd. Dat is wat free jazz”, zei Borremans vorig jaar in De Gentenaar. De stad zal het werk nu laten restaureren, zegt Borremans.

Het zou hilarisch zijn moest het niet zo ernstig zijn.

“Het zou hilarisch zijn moest het niet zo ernstig zijn. Vandalisme kan altijd gebeuren, maar ik denk niet dat dit de bedoeling was. Ik vind het wel raar dat mijn werk gereinigd wordt door een stadswerker en niet door de restauratiedienst. Het stadsbestuur wist nochtans dat de verf ernaast deel uitmaakte van het werk.

Op basis van foto’s zullen ze het proberen restaureren. Ik ga daar zelf niet aan meewerken, dat zou belachelijk zijn.” (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content