Galerist van Luc Tuymans wil reproductierechten fotografe betalen

© .

Frank Demaegd, galerist van Luc Tuymans, stelt voor om fotografe Katrijn Van Giel te vergoeden voor de foto waarop Tuymans zich baseerde voor het werk “A Belgian Politician”.

Dat schrijft De Morgen op zijn website. De verzoeningspoging maakt weinig indruk op de tegenpartij. “Als meneer Tuymans een minnelijke schikking wil dan moet hij ons een voorstel doen via zijn advocaat, niet via zijn galerist.”

In een opiniebijdrage, die zaterdag in De Morgen verschijnt, schrijft Demaegd dat ze geen problemen hebben met het betalen van reproductierechten. “Een poging om duidelijk te maken dat dit voor ons geen geldkwestie is”, aldus Demaegd.

Minnelijke schikking

Een officiële poging tot minnelijke schikking wil Demaegd zijn voorstel niet noemen. “Dit is louter eigen initiatief. Ik heb het niet met Luc doorgesproken.”

Dieter Delarue, advocaat van Katrijn Van Giel, is niet onder de indruk. “Ik voel me niet geroepen om te reageren op een voorstel van een geëmotioneerde galerist, ook al heeft die hoogstwaarschijnlijk heel nobele bedoelingen”, zegt Delarue. “Als meneer Tuymans een minnelijke schikking wil dan moet hij ons een voorstel doen via zijn advocaat, niet via zijn galerist.”

Plagiaat

Luc Tuymans werd eerder deze week door de rechter veroordeeld voor plagiaat. De burgerlijke rechtbank van Antwerpen oordeelde dat Tuymans de auteursrechten had geschonden van fotografe Katrijn Van Giel door zonder haar toestemming een schilderij te maken van een van haar foto’s.

Zijn verweer dat het schilderij een parodie zou zijn, werd naar de prullenmand verwezen. Tuymans kreeg een dwangsom van 500.000 euro opgelegd, die hem ervan moet weerhouden verdere reproducties te maken.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content