Fotografe Bieke Depoorter en vrienden stellen tentoon in Strombeek

© Bieke Depoorter

Soort zoekt soort. En dus nodigde de jonge, beloftevolle fotografe Bieke Depoorter haar vrienden uit als afsluiter van haar fotojaarproject.

Als afsluiter van haar fotojaarproject in het Cultureel Centrum van Strombeek nodigt de jonge fotografe Bieke Depoorter (°1986) een tiental bevriende kunstenaars uit. De expo kreeg dan ook de titel ‘Birds of a feather flock together’, wat zoveel als soort zoekt soort betekent, mee. Elk jaar opnieuw nodigt Luk Lambrecht van CC Strombeek een jonge, beloftevolle fotograaf uit om zijn of haar werk te tonen op de muur in de cafetaria. De voorbije twaalf maanden stelde de Gentse fotografe Bieke Depoorter, die met haar afstudeerreeks ‘Oe menia’ de Expression-prijs van het agentschap Magnum won, er haar project ‘Enter’ in vier delen voor.

“In de eerste twee deeltjes stond mijn Russische reeks ‘Ou menya’ centraal, in de laatste twee stelde ik het begin van mijn Amerikaanse project ‘I am about to call it a day’ voor. Het concept blijft hetzelfde: ik spreek mensen op straat aan met de vraag of ik bij hen mag blijven slapen. En maak vervolgens een foto bij hen thuis”, vertelt Depoorter.

Verwondering

Op ‘Birds of a feather flock together’ toont Bieke Depoorter één foto uit de VS-reeks, die ze op groot formaat presenteert in een lichtbak. “Het is de eerste keer dat ik werk in een lichtbak presenteer, maar ik vind dat al dit artificieel licht goed past bij het beeld. De foto toont namelijk een gezin dat in de auto zit en naar kerstverlichting kijkt.”

“Aangezien deze arme mensen niet graag in hun eigen huis verbleven, reden ze de hele nacht rond om naar de kerstverlichting van de rijken te gaan kijken. Net als in de cinema aten ze popcorn en dronken ze cola. Niet uit jaloezie, maar uit oprechte verwondering voor de kerstverlichting. Voor mij is dit dus helemaal geen triestig beeld”, stelt Depoorter.

Samen sterk

Net als Depoorter hebben bijna alle andere kunstenaars fotografie gestudeerd. “Maar wat ze tonen in Strombeek, varieert van documentaire fotografie over kunstfotografie tot installaties. Er is geen afgelijnd concept, maar iedereen toont wel vrij recent werk. Ook Thomas Janssens, die twee jaar geleden het fotojaarproject in Strombeek verzorgde, is van de partij. Ik zie mezelf niet als curator, we hebben de expo samen opgebouwd”, stelt Depoorter.

Intussen stapelen de projecten zich voor Bieke Depoorter op. “In september stel ik mijn boek over mijn project in Rusland, ‘Ou Menya – with me’, voor. In december stel ik dat project tentoon in de Rotterdamse Kunsthal. Intussen trek ik in oktober en november voor een laatste keer naar Amerika. Dat alles zal in mei resulteren in een grote tentoonstelling in de Gentse Sint-Pietersabdij.”

Elien Haentjens

Birds of a feather flock together, tot 4 september in CC Strombeek Grimbergen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content