Festival Eye on Palestine belicht Palestijnse kwestie

© Alan Gignoux

Via zijn activiteiten wil het festival een andere beeld scheppen over de Palestijnse kwestie.

Van 16 tot en met 30 maart loopt de tweede editie van ‘Eye on Palestine’. Het conflict Israël-Palestina zorgt al meer dan 60 jaar voor grote problemen op wereldschaal. Daarom wil het festival een ander beeld geven over de Palestijnse kwestie. “Wat de reguliere media brengen willen wij tonen vanuit een andere blik”, zegt Dominique Willaert, artistiek leider van organisator Victoria Deluxe. ‘Eye on Palestine’ gaat woensdag 16 maart van start met de tentoonstelling ‘Homeland Lost’ van de fotojournalist Alan Gignoux. Hij combineert onder meer portretten van Palestijnse vluchtelingen en hun families met foto’s van de plekken die ze hebben moeten verlaten tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948.

Oog op mensenrechten

Aan de hand van verscheidene speelfilms en documentaires wil ‘Eye on Palestine’ een ander beeld geven van het leven in de Palestijnse gebieden, de Israëlische bezetting, het zionisme en de mensenrechten. Elke film wordt ingeleid door de filmmaker of een expert.

Eyal Sivan en Mohammed Alater zijn bijvoorbeeld twee filmmakers die hun werk komen voorstellen. Sivan focust vooral op de staat Israël en hoe een collectieve identiteit wordt gevormd, terwijl Alater wil aantonen dat de kans op een vreedzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict zeer klein is. Zijn documentaire bevat interviews met Israëlische en Palestijnse vredesactivisten en politieke analisten.

Broodje Brussel

Voor de tweede editie van het festival staat naast Antwerpen en Gent ook Brussel op het programma. Tijdens de gesprekken van ‘Broodje Brussel’, een middagactiviteit tussen 12 en 14u, delen onder meer Fabio Wuytack, Lucas Catherine en Bilal Benyaich hun kijk op de bredere problematiek van het Midden-Oosten.

Naast films, documentaires en debat programmeert het festival dit jaar ook dans en muziek. Op 20 maart is in Gent de Palestijnse groep ‘Le Trio Joubran’ te gast en op 23 maart het dansgezelschap ‘Les ballets C de la B’ met de voorstelling ‘Gaza Mono-Logan’. Dominique Willaert: “De keuze voor dans en muziek was snel gemaakt. We voelden dat er meer nood was aan een gevarieerd programma in de drie steden”.

Dag van het land Op 26 maart vindt in de Centrale in Gent een debat- en filmnamiddag plaats en een optreden van ‘Tashweesh’. Het festival wordt in Brussel beëindigd tijdens de ‘Dag van het Land’ in de Hallen van Schaarbeek.

In 2008 vroeg vzw Vrede enkele mensen, waaronder Kristien Hemmerechts, om een inleefreis te maken naar Palestina. Daaruit groeide het filmfestival ‘Eye on Palestine’. “Ons doel is om met verschillende organisaties de culturele sector te stimuleren om meer dingen te doen rond het Midden-Oosten”, aldus Dominique Willaert.

Karine Claassen

Eye on Palestine, van 16 tot 30 maart in Antwerpen, Brussel en Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content