Fabriek Oskar Schindler omgebouwd tot kunstmuseum

Het nieuwe museum voor actuele kunst in Krakau heeft heel wat controverse veroorzaakt.

In Krakau werd een nieuw museum voor actuele kunst geopend. Daar is nogal wat om te doen geweest, omdat het ondergebracht werd in de voormalige Fabryka Schindlera, de emailfabriek van Oskar Schindler.
Hij was de man die meer dan duizend joden van de vernietigingskampen wist te redden. Cfr. de aangrijpende film die er over gemaakt werd en waarin te zien was hoe hij, met veel risico’s, joodse medeburgers als arbeiders in de fabriek tewerkstelde.

Vorig jaar werd er al in de vroegere administratieve gebouwen van de fabriek een deel van het historisch museum van de stad ondergebracht ter herinnering aan de Nazibezetting van de stad (1939-1945). Het kunstmuseum situeert zich in de vroegere fabriekshallen waarvan de plannen getekend werden door de Italiaanse architect Claudio Nardi.

Dialoog met Oost-Europa
Het is niet bij iedereen in goede aarde gevallen dat deze historische site verbouwd werd en op die manier ook de herinnering van de oorlog uitgewist werd. Maar goed, het museum is er gekomen en zal zich voornamelijk richten op een dialoog met Oost-Europa.

Een van de eerste tentoonstellingen ‘Reise in de Osten’ zal daar op inspelen met een défilé van hedendaagse kunstenaars uit Armenië, Azerbeidzjan en Moldavië.

Ludo Bekkers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content