Expositie: “Deftig Dutten: Slaapkamergeheimen van De Haar”

© Facebook

Het kasteel De Haar is de eigendom van de familie Van Zuylen van Nijenvelt van de Haar. De baron en barones nodigden ieder jaar in september beroemde gasten uit in hun kasteel en verwenden hen met een luxueus verblijf in zorgvuldig uitgekozen kamers. Vanaf september kan u het kasteel bezoeken en de bedgeheimen van de gasten ontrafelen.

Het kasteel De Haar is de eigendom van de familie Van Zuylen van Nijenvelt van de Haar. De baron en barones nodigden ieder jaar in september beroemde gasten uit in hun kasteel en verwenden hen met een luxueus verblijf in zorgvuldig uitgekozen kamers. Vanaf september kan u het kasteel bezoeken en de bedgeheimen van de gasten ontrafelen. Luxe en decadentie

Het kasteel bevindt zich in het kleine dorpje Haarzuilens in Nederland en heeft maar liefst tweehonderd vertrekken, twintig slaapkamers en twaalf badkamers. Het personeel van het kasteel begon telkens een half jaar op voorhand met de voorbereidingen voor de komst van de familie en hun glamoureuze genodigden. Dat was geen simpel karwei aangezien iedere kamer uniek is. Geen enkele matras of bed is hetzelfde in De Haar. Om de kamers een nog uniekere feel te geven, koos de barones persoonlijk voor iedere gast boeken, bloemen, dranken en toiletartikelen uit. Die toiletartikelen waren traditiegetrouw van het merk Guerlain. De kamermeisjes moesten met een lepel verwarmd parfum rondlopen om de vertrekken heerlijk te laten ruiken. Kosten noch moeite werden gespaard om het de jetsetters naar hun zin te maken.

Neogotisch en modern interieur

Het kasteel is grotendeels in de neogotische stijl ingericht. De baron koos voor deze stijl in samenspraak met de beroemde architect Pierre Cuypers omdat het de glorietijd van het geslacht Van Zuylen in de middeleeuwen weerspiegelde. Voor de slaapkamers van de baron en de barones en de gastenvertrekken op de twee eerste verdiepingen kozen ze echter voor een meer moderne stijl. De interieurarchitecten van Maison Jansen en Maple & Co mochten de inrichting voorzien. De firma’s stonden bekend om hun werk in kosmopolitische hotels, koninklijke paleizen en herenclubs. Cuypers vond deze verschillende stijlen in De Haar een spijtige zaak aangezien hij het kasteel als gesamtkunstwerk in de neogotische stijl had opgevat.

Brigitte Bardot op een brommer

Het jetsetpubliek dat de eer kreeg om er te overnachten bestond uit sterren zoals Brigitte Bardot, Joan Collins, Gregory Peck, Roger Moore, de modeontwerper Yves Saint Laurent, de operadiva Maria Callas en andere leden van de beau monde. Een leuk weetje is dat de Franse filmster Brigitte Bardot er ’s nachts op een brommer door de gangen zou hebben gereden. De tentoonstelling belooft de verhalen achter deze “slaapkamergeheimen” uit te doeken te doen. Weelde en sensatie dus, in het kasteel De Haar. (LP)

Van 4 september tot en met 30 november kan u de tentoonstelling bezoeken.

Tickets reserveren kan hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content