Expo: Revisited Portraits @ Gent

Wat is het beste werk van Michael Borremans en Dirk Vermeirre uit Revisited Portraits? Een schilder op foto schildert op foto.

De Ogen, Michael Borremans en Dirk Vermeirre

Revisited Portraits, Zebrastraat 32, Gent, tot 4/12.

Enigmatisch en strak in het pak: zeg niet dat u van Michaël Borremans anders had verwacht. Op de foto nam hij plaats aan de curieuze tafel die ook in zijn schilderijen figureert. Een diepzwarte achtergrond, koud wit licht en een elegant schaduwspel creëren het drama waarin dit portret is gedrenkt.

De Leica refereert aan de fotografie, de twee knopen op de tafel werden door Borremans op de foto geschilderd. De man achter de lens was Dirk Vermeirre, de fotograaf die het land afreisde om twintig Belgische kunstenaars in hun atelier vast te leggen. Zijn foto’s werden vervolgens weer aan de kunstenaars voorgelegd zodat die er zelf nog iets aan konden toevoegen.

Het resultaat van dat schilder-, teken- en plakwerk is Revisited Portraits. Voor de duidelijkheid: niet alle portretten zijn even dramatisch en bloedstollend ernstig. Uit de meeste spreekt een minder afstandelijke en meer gemoedelijke sfeer waarin gewerkt of gepraat wordt. Sommige kunstenaars namen een nobele pose aan, anderen keerden hun rug naar de camera.

De beelden blijven zonder haperen onderhoudend, maar de aanvullingen van de kunstenaars laten wel eens te wensen over. Minder is meer blijkt nog eens: hoe subtieler de kunstenaar over de foto ging, hoe beter het uiteindelijke portret.

Els Fiers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content