Expo Collector, Rijsel

Collector (Rijsel) toont een deel uit de voorraad van het Centre National des Arts Plastiques, een Frans staatsinitiatief ter promotie van hedendaagse kunst.

La D.S. van Gabriel Orozco

Collector, Tripostal, Rijsel, tot 1/1/2012.

Vijf jaar geleden deed de Franse zakenman François Pinault op het gesoigneerde Passage du Temps zijn collectie uit de doeken. Het industriële Tripostal fungeerde goed als locatie en inmiddels is er opnieuw een bijzondere verzameling te zien. Collector toont een deel uit de voorraad van het Centre National des Arts Plastiques, een Frans staatsinitiatief ter promotie van hedendaagse kunst.

Aan de hand van een charmante indeling word je langs kunst geleid die veelal inspireert en verrast. Een voorbeeld van zo’n pronkstuk is La D.S. (1993) van Gabriël Orozco. De Mexicaan liet een zilverkleurige Citroën D.S. overlangs in drie stukken snijden, haalde het middenstuk weg en lijmde de twee buitendelen aan elkaar. Door de ingreep werd het futuristische fiftiesicoon een surrealistische, rare eenzitter in de vorm van een pijl. De deuren gaan open en het interieur is perfect afgewerkt, maar rijden doet de slanke metalen godin niet.

Orozco voegt graag humor en poëzie toe aan objecten die onze trots wegdragen. Zo schiep hij voorheen een ovalen biljarttafel, een Ping Pond Tafel, met een klein vijvertje in het midden en een over de volle lengte ingekleurd walvisskelet.

Els Fiers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content