Ensor krijgt eerste virtueel museum

© jamesensor.eu

Om de Vlaamse cultuur op de internationale kaart te zetten opent een reeks virtuele musea de deuren. Ensor bijt de spits af.

Om de Vlaamse cultuur op de internationale kaart te zetten opent een reeks virtuele musea de deuren. Ensor bijt de spits af. Later dit jaar volgen websites rond de Vlaamse Primitieven en George Minne.

Als afsluiter van het uitbundig gevierde Ensor-jaar lanceerde de Vlaamse Kunstcollectie, in opdracht van minister van Cultuur Joke Schauvliege, de website ‘Ensor. Een online museum’. Op die manier krijgt Ensor, naast het bekende Ensor-huis in Oostende, ook een virtueel museum.

Op de website kunnen bezoekers het leven en werk van James Ensor ontdekken. Bepaalde aspecten van het Ensor-onderzoek worden er verder uitgediept en de site zal ook regelmatig nieuws over Ensor brengen. Daarnaast is het de bedoeling om een community rond Ensor op te bouwen. Zo kan elke bezoeker zijn eigen Ensor-collectie samenstellen en zullen er Web 2.0-applicaties voorzien worden.

Decretale taak

Hoewel de drie vaste partnermusea van de Vlaamse Kunstcollectie, namelijk het Antwerpse KMSK, het Brugse Groeningemuseum en het Gentse MSK, samen over de meest representatieve Ensor-collectie beschikken, werken ze voor de inhoud samen met andere kunstinstellingen zoals het Oostendse Mu.ZEE, de Archiefbank Vlaanderen, het Letterenhuis Antwerpen, Lukas-Art in Flanders vzw en Faro. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw.

Het initiatief kadert in de decretale taak van de Vlaamse Kunstcollectie om de Vlaamse kunst internationaal te promoten. De site is dan ook zowel in het Nederlands als in het Engels opgemaakt. Ook de domeinnaam heeft verschillende internationale extensies, zoals .eu, .fr, .nl, .us, .jp, .de, om de vindbaarheid te optimaliseren. De domeinnaam www.jamesensor.be was al bezet.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content