Ecosysteem voor ruimte mee uitgedacht door kunstenaar
Met zijn poëtische installatie First Room for MELiSSA geeft Angelo Vermeulen een preview van Space Ecologies, een artistiek onderzoeksproject over habitat en ruimtevaart.
Met zijn poëtische installatie First Room for MELiSSA geeft Angelo Vermeulen een preview van Space Ecologies, een artistiek onderzoeksproject over habitat en ruimtevaart.
Samen met Tine Holvoet ontwerpt kunstenaar-wetenschapper Angelo Vermeulen, die in een ver verleden ook een doctoraat in de biologie behaalde, conceptuele verhaallijnen die verband houden met het MELiSSA-project van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. MELiSSA (1988) is een compact artificieel ecosysteem en staat voor Micro-Ecological Life Support System Alternative.
Via dat systeem kunnen astronauten voorzien in hun eigen productie van zuurstof, water en voedsel. Ook kunnen ze er organisch afval en koolstofdioxide mee recycleren. Zo’n ecosysteem maakt dus een langdurige, bemande ruimtevaart mogelijk.
Droom komt uit
De installatie, die recent te zien was op Coup de Ville in Sint-Niklaas, speelt in op de archetypische menselijke drang naar overleven en de menselijke nood aan esthetiek en affectie. Deze week wordt het project voorgesteld in het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol.
In Mol komen dinsdag en woensdag experten van het THESEUS-consortium samen. Het tijdelijke consortium onderzoekt welke weg de Europese bemande ruimtevaart moet bewandelen in de volgende vijftien jaar. Ze gaan na naar welke onderzoeksdomeinen gefinancierd dienen te worden om het langdurig bewonen van de ruimte op termijn mogelijk te maken.
Vermeulen werkt op uitnodiging van ESA mee aan een roadmap die het langdurig verblijf mogelijk moet maken. “Bedenker professor Max Mergeay woonde een van mijn lezingen bij, zijn team nam nadien contact op, en van het één kwam het ander. Het is een oude droom die uitkomt”, aldus Vermeulen.
Elien Haentjens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier