Designschat van Braem onder de hamer

De meubels zijn uitgevoerd in een soort Flintstonestijl, maar hebben museale waarde.

Avant-garde architect Renaat Braem heeft niet alleen weinig meubels ontworpen, ze zijn ook zo goed als onvindbaar. En toch, volgend weekend kan je er een hele set van kopen bij Veilinghuis Bernaerts in Antwerpen.

Wat Veilinghuis Bernaerts volgend weekend op zijn 4de designveiling aanbiedt, is museummateriaal. Niet alles natuurlijk, maar er zitten toch heel wat puike stukken vintagedesign tussen die niet zouden misstaan in bijvoorbeeld het Gentse Designmuseum.

Waar denken we dan aan? Vooreerst een uitzonderlijk lot meubels dat in de jaren ’50 ontworpen werd door avant-garde architect Renaat Braem (1910 – 2001), zeg maar onze Vlaamse Le Corbusier. We kennen Braem natuurlijk van zijn sociale flats op het Kiel, de Politietoren in Antwerpen en andere toonaangevende realisaties uit de jaren ’50 en ’60. Maar hij ontwierp ook enkele meubels die niet in groten getale werden geproduceerd. Met andere woorden, de meubels van Braem zijn uiterst zeldzaam.

Flinstones

Bernaerts veilt nu een aantal tafels, stoelen, een bureau en een kamerscherm afkomstig uit het kantoor van de Antwerpse firma Haentjens die destijds keramische bouwmaterialen verkocht. Zaakvoerder Haentjens en Braem waren bevriend. Haentjens vroeg Braem in de jaren ’50 om zijn zaak in te richten. Het zijn deze meubels die nu onder de hamer worden gebracht.

Het zijn uitzonderlijke stukken, misschien niet eens zo mooi, maar erg interessant en uitgevoerd in wat je een soort Flintstonestijl kunt noemen. Excuseer me voor de vergelijking, maar de stoelen zouden niet misstaan in het huis van Fred en Wilma. We merken op dat dit unieke stukken zijn met een museale waarde.

Veilingmeester Bernaerts heeft wel nog meer in petto, want er wordt ook een grote collectie meubels geveild van de Brusselse cultdesigner Jules Wabbes, eveneens afkomstig uit privébezit. Ook andere Belgische designers, zoals Jos Demey en Alfred Hendrickx, zijn op de veiling present met werk. Voor de keramiekverzamelaars, en die zijn ook talrijk, is er heel wat moderne Vlaamse keramiek uit de jaren ’50 en ’60.

Piet Swimberghe

De designveiling gaat door op 17, 18 en 20 oktober. (Design op 20.10). De goederen worden geëxposeerd van 13 tot 16 oktober bij het Antwerpse Bernaerts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content