Deel Nederlandse Raad voor Cultuur stapt op

© EPA

Niet alleen voorzitster Els Swaab, maar ook de voltallige commissie Podiumkunsten en enkele andere leden van de Raad voor Cultuur dienen hun ontslag in.

De voorzitster van de Nederlandse Raad voor Cultuur, Els Swaab, stapt op. Met haar ontslag protesteert ze tegen de bezuinigingsmaatregelen van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur, die intussen door de Tweede Kamer zijn aangenomen. Ook de commissie Podiumkunsten en enkele andere leden geven er de brui aan. In totaal blijven zeven raadsleden op post.

“De culturele wereld is mij zeer dierbaar”, stelt Swaab in De Volkskrant. “Door de keuzes die dit kabinet maakt, wordt de schade die de bezuinigingen veroorzaken groter dan noodzakelijk is. Dat is voor mij niet aanvaardbaar. Ik wil geen leidinggeven aan het tot stand komen van subsidieadviezen voor instellingen, waarbij dit kabinetsbeleid het uitgangspunt is.”

De leden die wel aanblijven doen dat “in de overtuiging dat er nu meer dan ooit een onafhankelijk en deskundig adviesorgaan in de cultuursector nodig is.” Al hebben ze naar eigen zeggen ook begrip voor de beslissing van Swaab.

Fasering

De Raad voor cultuur is het wettelijke adviesorgaan van de regering op het gebied van kunst, cultuur en media. Volgens de Raad leiden de plannen van Zijlstra tot onherstelbare schade. Zo pleit de Raad onder andere voor een fasering van de bezuinigingen, zodat cultuurinstellingen de tijd krijgen om alternatieve geldbronnen te vinden.

In zijn uiteindelijke plan heeft Zijlstra de belangrijkste voorstellen van de Raad naast zich neergelegd. Ook de wereldwijde protesten van afgelopen weekend haalden niets meer uit. Vanaf 2013 moet de cultuursector 200 miljoen euro besparen. (EHA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content