De Stijl permanent tentoon in Gemeentemuseum Den Haag

© EPA

Met de nieuwe presentatie wil het museum aantonen hoe eigentijds Mondriaan en co nog altijd zijn.

Het Gemeentemuseum Den Haag bezit de grootste collectie schilderijen en tekeningen van Piet Mondriaan in de wereld. Bijna 300 werken en ook beeldend werk, meubels, foto’s en objecten van kunstenaars die behoren tot De Stijlgroep. Het museum zelf is een ontwerp van architect Berlage, op zich een monument.

Museumdirecteur Benno Tempel heeft nu beslist om aan de achterkant van het gebouw, een ruimte van circa 750 vierkante meter die door Berlage nooit afgemaakt werd, een vleugel in te richten voor een vaste expositie waar zowel Mondriaan als De Stijl samengebracht zullen worden. Kunstenaar Krijn de Koning zorgt voor de inrichting waarbij hij zich inspireerde op het werk van de kunstenaars die er zullen te zien zijn. Centraal komt er ook een werk van hem.

Er wordt geen beroep gedaan op overheidsgeld, want daar is met de huidige regering paal en perk aan gesteld. Voor het project werkt het museum met eigen middelen, het VSB-fonds en de Mondriaanstichting.

Nog steeds eigentijds

Er is een reden om dit grote ensemble van De Stijl permanent en gezamenlijk te tonen. De stroming is een onderdeel van de historische canon die in 2006 werd opgesteld. Bovendien reageren nu al scholen uit het hele land om zich te documenteren en de directeur verwacht ook dat er veel buitenlandse bezoekers zullen komen.

Het grootste deel van de tentoonstelling wordt permanent, maar er komt ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Men denkt dan aan hedendaagse kunstenaars die gevraagd worden werk te maken dat aansluit bij De Stijl.

Met deze nieuwe presentatie wil het museum aantonen hoe eigentijds De Stijl nog altijd is. Fris en levendig en veel moderner dan Bauhaus, zegt de directeur. De opening is nog voor dit jaar.

Ludo Bekkers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content