De enige Belg in Kassel

Francis Alÿs is dit jaar de enige Belg op Documenta. Wie is hij en wat doet hij daar?

Francis Alÿs, Reel-Unreel, te zien op Documenta 13, tot 16/9 in Kassel.

Op het vijfjaarlijkse kunstgebeuren Documenta zijn de Belgische inzendingen wat je noemt nogal schaars. Welgeteld één Belg is present in het Duitse Kassel: de in Antwerpen geboren Francis Alÿs.

De 53-jarige Alÿs volgde geen kunstopleiding maar studeerde architectuur in Doornik en Venetië. In de jaren tachtig trok hij met een hulpkonvooi naar het door aardbevingen getroffen Mexico. Hij besloot er te blijven en bouwde vanuit de woelige metropool een onwankelbare reputatie als kunstenaar op.

Zijn eerste werk was The Collector, een filmpje van acht minuten waarin hij een rammelend speelgoedje op wielen achter zich aan trekt door de donkere straten van Mexico-Stad. Het werk van Alÿs is meditatief en verbonden met het stadsleven. Dat zie je vooral in zijn veelvuldige video’s, waarin hij present is als flaneur. Of hij nu een blok ijs voor zich uit duwt tot het gesmolten is (Paradox of Praxis 1 – Sometimes Making Something Leads to Nothing) of met een druppend blik verf door de stad loopt (The Leak), altijd is de wandeling en de connectie met de omgeving het uitgangspunt.

Alom bekend in de scene werd de video When Faith Moves Mountains (2002). Voor dat project trommelde Alÿs vijfhonderd Peruvianen op die vlak buiten Lima aan de slag gingen met schoppen en zand. Samen konden ze een heuvel een eindje verplaatsen, een daad die op het nodige enthousiasme kon rekenen. Twee jaar geleden was Alÿs bij het Brusselse Wiels te gast met een gesoigneerd overzicht. Rond dezelfde tijd werden ook expo’s van zijn werk georganiseerd in het Londense Tate Modern en in het New Yorkse MoMA.

Els Fiers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content