Cultuur in openlucht
Wil je graag een cultureel bezoekje maken aan een museum onder de stralende zon? Een overzicht van zes diverse openluchtmusea in België.
Middelheimmuseum
Het middelheimmuseum is een beeldenpark dat zich sinds 1950 uitstrekt over 30 hectare in het Nachtegalenpark in Antwerpen. In 1950 zette de stad Antwerpen een internationale openluchttentoonstelling voor beeldhouwkunst op poten. Deze tentoonstelling werd sterk gewaardeerd dat ze besloten een permanente openluchtexpositie te organiseren.
Het kunstenpark biedt bezoekers een overzicht van 100 jaar beeldende kunst. De collectie bestaat vandaag uit ongeveer 200 beelden en daarnaast nog zo een honderdtal beelden die in het Braem-paviljoen uitgestald staan. Dit zijn kwetsbare stukken die niet buiten kunnen staan. In 2012 is de plantentuin Hortiflora aan het park toegevoegd.
Daarnaast organiseert het Middelheimmuseum vijf keer per jaar een tentoonstelling en heel wat workshops en wandelingen. Momenteel lopen er drie expo’s. Jef Geys maakt voor de zevende editie van ‘De Sokkel’ een interactieve installatie in het park. Een lege sokkel wordt er getransformeerd tot een aanplakzuil die op regelmatige tijdstippen gefotografeerd wordt. Bezoekers dragen op die manier bij aan het maken van het oeuvre. In ‘Getekend, de kunstenaar’ brengt het Middelheimmuseum met een uitgestippeld wandelparcours het werk van kunstenaars tijdens WOI opnieuw in de kijker. ‘De Storm’ van Johan Creten verkent in vier delen de relationele en emotionele stormen die bij elke persoonlijke ontwikkeling horen én de grotere stormen die woeden binnen de samenleving.
Elk jaar vinden zo een 25 000 kunstliefhebbers hun weg naar dit unieke beeldenpark in de kunststad Antwerpen.
Openingsuren: Dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur. Gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei, O.L. Heer Hemelvaart, 1 november en 25 december. Uitzonderlijk open op Paasmaandag en Pinkstermaandag. April en september: open tot 19 uur, mei en augustus: open tot 20 uur, juni en juli: open tot 21 uur. ‘De Sokkel’ loopt nog tot 21 september, ‘Getekend, de kunstenaar’ en ‘De Storm’ tot 14 september.
Bachten de Kupe
Het openluchtmuseum Bachten de Kupe ligt in Izenberge in de West-Vlaamse gemeente Alveringem. In Bachten de Kupe stap je over kasseiwegjes binnen in de wereld van een 17e-eeuws boerendorp in de westhoek met een dorpsplein, herberg en winkelstraat. Het gereconstrueerd dorp bevat 46 authentieke gebouwen en voorwerpen die je terugbrengen naar het leven van toen. Eén van de gebouwen is een Oudhollandse boerderij waar je stallen, een bakoven en authentieke meubels kunt bewonderen.
Je kunt het 17e-eeuwse boerenleven ook herbeleven met een fotozoektocht, volksspelen en een quiz. De kleinsten kunnen er ook ravotten in een piratenburcht.
Voor de niet-West-Vlamingen onder ons: Bachten de Kupe betekent “achter de kuip”, wat slaat op het domein ten westen van de IJzer.
Openingsuren: Elke dag van 14.00 uur tot 17.30 uur. Gesloten op 1 januari, 24 en 25 december.
Openluchtmuseum van Bokrijk
Wie niet genoeg kan krijgen van het plattelandsleven, kan doorreizen naar het openluchtmuseum van Bokrijk. Dit museum maakt de geschiedenis van de 17e eeuw tot 1950 tastbaar en interactief. Het bestaat uit drie dorpsdelen met 140 historische gebouwen, een collectie gereedschappen en alledaagse voorwerpen. Je kunt er ook oude ambachten als mandenvlechten, wol verven, schoenmaken, houtdraaien, stro bewerken, vilten en hoeden maken waarnemen of ze zelf uitvoeren!
Als je maag begint te knorren van al dat wandelen, kun je er handgemaakt snoepgoed naar oude recepten vinden of een traditioneel gerecht proeven in één van de vele horecazaken.
Openingsuren: tussen 29 maart en 28 september open van dinsdag tot zondag tussen 10.00 en 18.00. Op maandag gesloten, uitgezonderd feestdagen en de maandagen van juli en augustus.
Sart-Tilman
Het museum van Sart-Tilman in Luik wil natuur en architectuur dichter bij elkaar brengen. Het is ontstaan uit een samenwerking tussen de Universiteit van Luik en het Ministerie van Cultuur. Sart-Tilman biedt aan de hand van 110 stukken een overzicht van de diversiteit in de hedendaagse openlucht-beeldhouwkunst en monumentale schilderkunst in Franstalig België van de afgelopen veertig jaar. Het museum kent geen muren, loket of bewakers. Op aanvraag kun je er een begeleide wandeling maken.
De toegang tot het museum is elke dag van jaar vrij.
Le Grand-Hornu
Le Grand-Hornu is een oud, industrieel steenkoolmijn- en industriecomplex in het zuidwesten van Bergen. Henri de Gorge bouwde het complex tussen 1810 en 1830. Het is een voorbeeld van stedenbouwkunst aan het begin van de industriële revolutie. Dit oude fabrieksterrein is een echte aanrader voor liefhebbers van industrieel erfgoed. Je dwaalt er tussen oude werkplaatsen, kantoren en een woonwijk van arbeiders. Langs drie wandelroutes kun je er de schoonheid van het complex aanschouwen.
In 2012 werd Le Grand-Hornu samen met de drie andere mijnsites tot de belangrijkste van Wallonië gerekend en op de werelderfgoedlijst geplaatst
Openingsuren: dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00. Gesloten op Kerstmis en Nieuwjaar.
Fourneau Saint-Michel
Het openluchtmuseum Fourneau Saint-Michel in Saint-Hubert (Luxemburg) biedt een beeld van ruraal Wallonië in de 19e eeuw. Landelijke woningen, ateliers, een school, boerderijen, kapel en hangars werden hier op een traditionele manier gereconstrueerd. Je vindt er ambachtelijke werkplaatsen, keukens, houtvuur, kamers, verschillende meubels en authentieke instrumenten. Een bezoek aan het openluchtmuseum kun je combineren met het IJzermuseum dat op zo’n 200 meter afstand ligt.
Openingsuren: Van 1 maart tot en met 30 november van 09:30 uur tot 17:00 uur. In juli en augustus een half uur langer open. Op maandagen in juli, augustus en op feestdagen geopend. Het hele jaar open voor groepen op aanvraag. Gesloten op de volgende feestdagen: eerste kerstdag, tweede kerstdag, oudjaarsdag, nieuwjaarsdag. (AD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier